Λίμνη Ευβοίας: Στην επιχείρηση εκκένωσης η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»Δραματικές είναι οι εικόνες από το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Εύβοια όπως περίπου 1.500 άτομα θα χρειαστεί να μεταφερθούν στα Λουτρά Αιδηψού με πλωτά σκάφη.
 
Οι εικόνες από τον κόσμο να περιμένει υπομονετικά να μπει στα πλοία, ενώ δίπλα καίγονται τα πάντα αποτελούν γροθιά στο στομάχι.

Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κανονιοφόρος «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» απέπλευσε από τον Ωρωπό για τη λίμνη Ευβοίας για να συνδράμει στην εκκένωση, ενώ εκτιμάται ότι σε τρεις ώρες θα είναι εκεί, παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί σε ετοιμότητα 6 πλοία, 4 αρματαγωγά και 2 κανονιοφόρους.

Στο πλαίσιο της συνδρομής τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ώρο έχουν διατεθεί:

-39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών, καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς,

-10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα, τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια.

15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοιας,

-31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας,

-Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής,

-Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής,

-20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα),

-90 άτομα και 45 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Αττικής,

-18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας,

-18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας,

-12 άτομα και 6 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στο Ν. Μεσσηνίας,

-9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής του Ν. Ηλείας (σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα),

-15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 AIR TRACTORS, την Γαλλία με 2 CL-415, ενώ αναμένονται 2 AIR TRACTORS από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία, καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα SUPER PUMA από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου.

Επιπλέον, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας συνδράμει αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.

Περαιτέρω:

-Έχουν αναπτυχθεί και τηρούν ετοιμότητα για διάθεση κατάλληλες ναυτικές μονάδες για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης. Τηρείται ετοιμότητα άμεσης διάθεσης 260 ατόμων συγκεντρωμένων εντός στρατοπέδων, ενώ και η Διακλαδική Μονάδα Εγκαυμάτων του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας (251 ΓΝΑ) έχει διατεθεί για παροχή υπηρεσιών υγείας εάν απαιτηθεί.

-Βρίσκονται σε ωριαία ετοιμότητα ομάδες 50 ατόμων σε όλα τα στρατόπεδα της χώρας που δύναται να διατεθούν κατά περίπτωση και αναλόγως των αναγκών που θα προκύψουν.