Σε συναγερμό η αντιαεροπορική άμυνα του Ιράν: Το Ισραήλ μιλά για άμεση επίθεσηΣε συναγερμό έθεσε το Ιράν το σύνολο της αντιαεροπορικής του άμυνας, λίγη ώρα αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας δήλωνε ότι «το Ιράν αντιπροσωπεύει ένα άμεσο και επείγοντα κίνδυνο».

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Όλα αυτά με αφορμή την επίθεση στο  τάνκερ Mercer ισραηλινών συμφερόντων Mercer Street την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοικτά του Ομάν.

Το Ισραήλ πρέπει να απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε το τάνκερ Mercer Street και θα το πράξει στον κατάλληλο χρόνο, τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας του ισραηλινού κοινοβουλίου Ram Ben Barak, μιλώντας στο Στρατιωτικό Ραδιόφωνο της χώρας.

«Υπόσχομαι ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να κάτσει ήσυχα στη γωνιά του μετά από ένα πλήγμα κατά πλοίων ή πολιτών του και θα απαντήσει όταν βρει το πού και πώς, αλλά και το πότε», σημείωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, ο Ben Barak, πρώην υπαρχηγός της Mossad.

«Το Ιράν πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του τι έχει κάνει» απάντησε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μ. Τζόνσον όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει στο τραπέζι η στρατιωτική απάντηση.

Παράλληλα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, ανέφερε «Θέλω να καταδικάσω ξανά την επίθεση της Παρασκευής εναντίον εμπορικού πλοίου. Διεξήγαμε έρευνα και είμαστε σίγουροι ότι το Ιράν πραγματοποίησε την επίθεση.

Θα υπάρξει συλλογική απάντηση στο Ιράν για την επίθεση στο πλοίο Mercer.

Eργαζόμαστε μαζί με Βρετανία, Ρουμανία και Ισραήλ και άλλους για την “απάντηση”»

“To Iσραήλ έχει καθορίσει μια λίστα ιρανικών στόχων και έχει λάβει το “πράσινο φως” από ΗΠΑ και Βρετανία να απαντήσει” αναφέρει η εφημερίδα Al-Jarida από το Κουβέιτ.

Η εφημερίδα υποστηρίζει πως «υπάρχουν επαφές σε προχωρημένο επίπεδο μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Η επίθεση στο πλοίο έξω από τις ακτές του Ομάν δεν θα περάσει απαρατήρητη και το Ισραήλ θα προχωρήσει σε “ισχυρό κτύπημα” ως απάντηση».

Η Βρετανία, της οποίας ένας πολίτης σκοτώθηκε στην επίθεση και οι ΗΠΑ έδωσαν το “πράσινο φως” στο Ισραήλ να προχωρήσει σε απάντηση στο Ιράν.

Το Ισραήλ μπορεί να αντεπιτεθεί εναντίον αρκετών σημαντικών στόχων όπως είναι το λιμάνι Bandar Abbas, η καταστροφή ενός πλοίου κοντά στις ιρανικές ακτές, η στοχοποίηση ενός ιρανικού πολεμικού πλοίου από το οποίο απογειώθηκε το drone για να πλήξει το εμπορικό πλοίο” καταλήγει η Al-Jarida.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Benny Gantz, ανέφερε στην Κνεσέτ παρουσία του Naftali Bennett:

«Η επίθεση στο πλοίο, η κλιμάκωση αυτή, δείχνει πως πρέπει να υπάρξει τώρα δράση εναντίον του Ιράν. Υπό τον απαγχονιστή Raisi, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα αυτή την εβδομάδα, το Ιράν θα είναι πιο επικίνδυνο για τον κόσμο από ό, τι μέχρι τώρα».

Ο πρώην πρόεδρος του Ιράν Χ. Ρουχανί ανέφερε πως ο «πρώην Γάλλος πρόεδρος μου εξομολογήθηκε πως οι χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν πόλεμο εναντίον μας», αλλά Ρωσία και Κίνα είναι αδύνατον να έχουν συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο.

Αυτό μετέδωσε κορυφαίο ισραηλινό ΜΜΕ.

Ιρανικά ΜΜΕ που απηχούν θέσεις της κυβέρνησης της Τεχεράνης αρχικά παραδέχτηκαν πως Ιρανοί Φρουροί ήταν πίσω από το κτύπημα στο πλοίο Mercer για λόγους εκδίκησης για την Συρία.

Λίγο αργότερα όταν το Ιράν είδε πως η κατάσταση σοβάρεψε, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη…

Υπό το φως των δραματικών εξελίξεων, το Ιράν έχει μεταπέσει σε εμπόλεμη κατάσταση. Σύμφωνα με ιρανικές πληροφορίες, η αεράμυνα του είναι σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού ενώ έχουν μεταφερθεί αντιαεροπορικά συστήματα στο πυρηνικό εργοστάσιο του Bushehr.

Ιρανική πηγή όπως αποκάλυψε το ΜΜΕ Press TV που απηχεί θέσεις των Ιρανών Φρουρών, ανέφερε πως «η Τεχεράνη θα δώσει ισχυρή και συντριπτική απάντηση σε κάθε μέτρο που λαμβάνεται κατά των εθνικών συμφερόντων και ασφάλειας, κατηγορώντας τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για τις συνέπειες τέτοιων κινήσεων εναντίον του Ιράν».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

«Θα απαντήσουμε άμεσα και δυναμικά σε περίπτωση οποιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας με δικαιολογία την επίθεση στο τάνκερ Mercer».

Τέλος ο αρχηγός των Ισραηλινών ΕΔ, στρατηγός Aviv Kohavi, επικοινώνησε με τον Διοικητή της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM Frank McKenzie για να συζητήσουν τις περιφερειακές εξελίξεις και την απάντηση στο Ιράν.