Π.Ο.Ε.Σ. : Προτάσεις προς ΥΠΕΘΑ για ΕΜΘ και ΕΠ.ΟΠ.



Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με έγγραφό της προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, μεταφέρει την πικρία των στρατιωτικών προερχομένων από το θεσμό των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) για το γεγονός ότι στην προκήρυξη για τη φοίτηση στα σχολεία ξένων γλωσσών και LOW LEVEL HUMINT, δεν τους επιτρέπεται η συμμετοχή.

Διαβάστε το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ.:

ΘΕΜΑ : Εκπαίδευση (Αποκλεισμός ΕΠ.ΟΠ. και ΕΜΘ από Σχολείο LOW LEVEL HUMINT και Ξένων Γλωσσών)

α. ΕΠ ΠαΔ 4-24/2021/ΓΕΣ/Α2

β. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 348/17.3.2021 έγγραφό μας

γ. Αναφορά 2083/24-03-2021 της ΒτΕ (ΚΙΝΑΛ)

δ. Απάντηση Φ.900α/4915/17693/26.4.2021 της ΒτΕ (ΥΕΘΑ)

ε. SIC ΒΑΒ/120857Ζ ΑΥΓ 21/ΓΕΣ/Α2(ΔΙΠΑ)

στ. Φ.331.32/98/856576/Σ.2253/17.8.2021/ΓΕΣ/ΓΕΠΣ-ΔΙΔΟΕ

Κύριε Υπουργέ.

Με το (β) σχετικό έγγραφό μας, σας μεταφέραμε την πικρία των συναδέλφων μας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) οι οποίοι δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν στην (τότε) διαδικασία επιλογής προσωπικού για εξειδίκευση στις πληροφορίες, καθόσον σύμφωνα με την (α) όμοια δεν συμπεριλήφθηκαν, αφ΄ ενός ως θεσμός (ΕΠΟΠ) και αφ΄ ετέρου ως βαθμός (μέχρι Αλχίες προέλευσης ΕΜΘ). Μάλιστα, πλήρως απογοητευμένοι, ανέφεραν ότι παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών διέθεταν τα λοιπά τυπικά προσόντα και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό (πχ πτυχία), αλλά και το γεγονός ότι ήδη είχαν περάσει το χρονικό όριο των δεκαπέντε (15) ετών που απαιτείτο για την κάλυψη γενικών θέσεων, εντούτοις για άγνωστους λόγους δεν ηδύναντο να συμμετάσχουν στην ως άνω διαδικασία.

Με τη (γ) σχετική αναφορά κ.κ. βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, μεταφέρθηκε στη Βουλή των Ελλήνων το ως άνω παράπονο, παρακαλώντας σας για μια δεύτερη σκέψη, προκειμένου να επιτραπεί στους συναδέλφους μας ΕΠΟΠ να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για εξειδίκευση στις πληροφορίες, εφεξής.

Με τη (δ) σχετική απάντησή σας, μας γνωστοποιήσατε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) γνωρίζοντας ότι ο τομέας των πληροφοριών σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον απαιτεί τη βέλτιστη αξιοποίηση του προσωπικού των ΕΔ, προκειμένου να ανταποκριθεί καθημερινά στις αυξημένες πληροφοριακές απαιτήσεις, αξιολογεί διαρκώς τις εφαρμοζόμενες διαδικασίες και εφόσον κριθεί απαραίτητο δύναται να εντάξει στο θεσμό των πληροφοριών και άλλες κατηγορίες προσωπικού.

Χωρίς να θέλουμε, για άλλη μια φορά, να υπεισέλθουμε σε θέματα που άπτονται επιχειρήσεων, ασφάλειας και πληροφοριών των ΕΔ, καθώς την Ομοσπονδία μας δεν την ενδιαφέρει η τελική επιλογή του συμμετέχοντος προσωπικού για την οποία υπεύθυνη είναι η Υπηρεσία, εμμένουμε στην αιτίασή μας με βασικό και μοναδικό πυλώνα διαφωνίας μας τη δεξαμενή άντλησης του προσωπικού, καθώς αποκλείεται ένας ολόκληρος θεσμός συναδέλφων μας, με πολυετή εμπειρία και γνώσεις.

Μας προκαλεί έκπληξη ότι στα σχολεία στελεχών 2021, σύμφωνα με τα (ε) και (στ) σχετικά και συγκεκριμένα:

– στο σχολεία LOW LEVEL HUMMINT ως προϋπόθεση συμμετοχής τίθεται, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος να φέρει το βαθμό του Επιλοχία και να προέρχεται είτε από ΣΜΥ είτε από ΕΜΘ, όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ΕΜΘ Επιλοχίας,

– στα τμήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών, δηλαδή στα τμήματα Τουρκικής Γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, Αραβικής γλώσσας, Ρώσικης γλώσσας αρχαρίων και προκεχωρημένων, αποκλείονται οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ, παρόλο που οι πρώτοι (ΕΜΘ) δικαιούνται θέσης πληροφοριών!

Είναι άξιο απορίας, πως είναι δυνατόν να αποκλείονται από τις ως άνω θέσεις συνάδελφοί μας, οι οποίοι κρίνονται κατάλληλοι για απόσπαση – διάθεση σε θέσεις πληροφοριών, αλλά ακατάλληλοι για την τοποθέτησή τους!

Είναι δε, διπλά απορίας άξιο, γιατί δε δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στα ως άνω σχολεία στους συναδέλφους μας ΕΠΟΠ και ΕΜΘ, αντίστοιχα, που ήδη υπηρετούν στις ανωτέρω θέσεις – έστω και με απόσπαση ή διάθεση – προκειμένου να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.

Θεωρώντας ότι η επιλογή του προσωπικού για κάλυψη θέσεων πληροφοριών και εκπαίδευσης ή εκμάθησης ξένων γλωσσών ούτως ή άλλως θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις ανεξαρτήτου προέλευσης (ΣΣΕ, ΣΜΥ, ΟΠΥ – ΕΠΥ), σας παρακαλούμε να εντάξετε στις ως άνω διαδικασίες και τους ΕΠΟΠ (και τους ΕΜΘ στα τμήματα ξένων γλωσσών), αποσβένοντας και το τελευταίο ίχνος αδικίας έναντι των συναδέλφων τους, των άλλων θεσμών προέλευσης, χωρίς να κατηγοριοποιούνται, για άλλη μια φορά, ως «ξένο σώμα».

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία.

Ο κ. Α/ΓΕΣ, προς τον οποίο κοινοποιείται το παρόν, παρακαλείται για την εξέταση της πρότασής μας και την τροποποίηση των (α), (ε) και (στ) σχετικών, δίνοντας τη δυνατότητα:

– στους μεν συναδέλφους ΕΠΟΠ Επχίες, να συμμετέχουν τόσο στις διαδικασίες επιλογής για κάλυψη θέσεων πληροφοριών όσο και στα ως άνω σχολεία LOW LEVEL HUMINT και εκμάθησης ξένων γλωσσών,

– στους δε συναδέλφους ΕΜΘ Ανθστές/Αλχίες/Επχίες να συμμετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία για τα ως άνω επίσης σχολεία, αλλά και σε όποια άλλη διαγωνιστική διαδικασία στο μέλλον, μη αποκλείοντας εφεξής.