Προβάδισμα Γάλλων και Ολλανδών στη ''ναυμαχία'' για τις φρεγάτεςΗ μεγάλη μάχη για τις νέες φρεγάτες

Όπως όλα δείχνουν η τελική μάχη για το πρόγραμμα των καινούργιων φρεγατών του Στόλου θα δοθεί με τους Γάλλους να φαίνεται ότι πλέον έχουν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων «μνηστήρων». Η τεχνολογική υπεροχή της Belhara, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι, το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδόσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη καινούργια φρεγάτα μέσα στο 2025 αποτελούν τα ισχυρά σημεία της Γαλλικής πρότασης.

Ουσιαστικά η αξιολόγηση όλων των προτάσεων από την ειδική επιτροπή του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη ολοκληρωθεί με τα πλοία να έχουν περάσει εξονυχιστική «ακτινογραφία» από τα έμπειρα στελέχη του Στόλου.

Όλα τα στοιχεία έχουν τεθεί ενώπιον της ηγεσίας του ΠΝ και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ενημερωθεί αναλυτικά σε σύσκεψη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η τελική τετράδα
Μετά τη «μάχη» στην DEFEA 2021, η «ναυμαχία» οδηγείται στην τελική αναμέτρηση με την τετράδα να διαμορφώνεται ως εξής: 

Σύμφωνα με το newpost.gr, oι Γάλλοι με τις πανίσχυρες σε οπλισμό και προηγμένης τεχνολογικά Belh@rra, οι Ολλανδοί με τις εξαιρετικών δυνατοτήτων και φθηνές Sigma 11515, οι Ιταλοί με τις πάντα αξιόπιστες Fremm και οι Αμερικανοί με τις MMSC ή HF 2 όπως ονόμασαν στη Lockheed Martin το πλοίο που διαμορφώθηκε για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τις τελευταίες ημέρες πάντως και κατά τη διάρκεια της DEFEA η Ιταλική πρόταση φαίνεται ότι έχασε «πόντους», εξέλιξη από την πλευρά των Αμερικανών δεν προέκυψε με τους Γάλλους και τους Ολλανδούς να δείχνουν πλέον ως τα «άλογα» που οδηγούν την κούρσα.

Η πρόταση μάλιστα που έγινε από το Παρίσι για παράδοση στην Ελλάδα και στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερης καινούργιας φρεγάτας FDI μέσα στο 2025 η οποία επιβεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί αποτελεί στοιχείο που ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο τη Γαλλική πρόταση.

Αυτό που προτείνεται είναι η κατασκευάστρια εταιρία Naval Group να παραδόσει στο Πολεμικό Ναυτικό μέσα στο 2025 εκτός από την φρεγάτα η οποία θα κατασκευαστεί για την Ελλάδα και τη φρεγάτα η οποία σχεδιάζεται να «χτιστεί» για τις ανάγκες του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού. Πρόταση η οποία ικανοποιεί ιδιαίτερα το ΠΝ με δεδομένες τις μεγάλες και άμεσες ανάγκες του Στόλου για ανανέωση στον ταχύτερο χρόνο.

Κατά τη διάρκεια της DEFEA οι Γάλλοι στάθηκαν ιδιαίτερα στην προβολή της τεχνολογικής υπεροχής των FDI με αιχμή του δόρατος το ραντάρ και τους αισθητήρες αλλά κυρίως το αντιαεροπορικό βλήμα Aster 30.Σύμφωνα με τους κατασκευαστές αποτελεί το μοναδικό Α/Α βλήμα το οποίο έχει τη δυνατότητα «one shot one kill». Και μάλιστα αποδεδειγμένα όπως υποστηρίζουν όπως φάνηκε στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Formidable Shield 2021» όταν με ένα και μόνο Aster 30 ο οποίος εκτοξεύτηκε από τη φρεγάτα Horizon κατέστρεψαν υπερηχητικό στόχο ο οποίος είχε αναπτύξει ταχύτητα 3.000 χλμ.