Απάντηση Χαφτάρ στο τουρκικό τελεσίγραφο - «Ή αποχωρείτε ή έχουμε πόλεμο»Εγγυητής της ειρήνης και της ασφάλειας στη χώρα ο Λίβυος Στρατάρχης

Ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, χαιρέτισε το άνοιγμα του παράκτιου δρόμου που συνδέει την ανατολή και τη δύση της χώρας, τονίζοντας την ανάγκη αποχώρησης μισθοφόρων και αφοπλισμού των ενόπλων πολιτοφυλακών.

Ο Χάφταρ είπε σε μια ηχογραφημένη ομιλία που μεταδόθηκε από τη Γενική Διοίκηση και προβλήθηκε από το «24 Ώρες»: «Το σοβαρό εθνικό μας έργο συνεχίζεται χωρίς διακοπή προκειμένου να διατηρηθεί η ενότητα του εθνικού εδάφους, η συνοχή του κοινωνικού ιστού, αλλά και για να προστατεύσουμε όλα όσα κατάφερε το LNA όλα αυτά τα χρόνια. Η δίκαιη επιλογή είναι η στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων, η ειρήνη που εγγυάται στους Λίβυους την κυριαρχία τους στη γη τους, τους ανοίγει χώρους για να προχωρήσουν, τους απαλλάσσει από τα βάσανα και τους φέρνει σταθερότητα, ευημερία και ανάπτυξη.

Και πρόσθεσε: «Και από την πλήρη υποστήριξή μας για κάθε βήμα προς την επανένωση των Λιβύων, την κατάρριψη των φραγμών μεταξύ τους και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης τους στον εαυτό τους ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις πιο ακραίες αντιξοότητες και να ξεπεράσουν τις πιο σοβαρές δυσκολίες, και στηρίζοντας αυτό που συμφωνήθηκε από τη Στρατιωτική Επιτροπή 5 + 5, ανακοινώνουμε την απάντηση μας σχετικά με τις συζητήσεις για το άνοιγμα του παραλιακού δρόμου».

Ο Αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης συνέχισε: «Συγχαίρουμε τον λαό της Λιβύης για αυτό το επίτευγμα και ταυτόχρονα επιβεβαιώνουμε ότι η δίκαιη και περιεκτική ειρήνη που φιλοδοξούν και εργάζονται με ειλικρίνεια δεν θα επιτευχθεί εκτός εάν όλες οι δυνάμεις ασφαλείας και οι μισθοφόροι της Τουρκίας εγκαταλείψουν τα εδάφη της Λιβύης άνευ όρων, όσο νωρίτερα γίνεται, αλλιώς θα υποστούν τις συνέπειες».

Ο Λίβυος Στρατάρχης, συνέχισε, δείχνοντας πλήρως την αποφασιστικότητα του: «Διώχνοντας τους ξένους μισθοφόρους, αναγκάζουμε τη διεθνή κοινότητα, που υιοθέτησε και υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη, να διπλασιάσει τις πιέσεις της στο μέγιστο βαθμό για να επιτύχουμε αυτό το λαϊκό αίτημα, από το οποίο δεν θα παραιτηθούμε ποτέ. Και να γνωρίζουν όλοι αυτό: Δεν υπάρχει ειρήνη με τον κατακτητή και τους μισθοφόρους του, και δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς όπλα στα χέρια του κράτους».

Ο Στρατηγός Χάφταρ δήλωσε ότι αυτό πρέπει επίσης να το γνωρίζει η επιτροπή «5 + 5» βάζοντας τους προ των ευθυνών τους, και εκφράζοντας παράλληλα τον πλήρη σεβασμό για τα μέλη της και την εκτίμησή του για την εθνική τους προσπάθεια.
 
Νέες θανάσιμες συγκρούσεις ξέσπασαν στη δυτική Λιβύη

Την Παρασκευή, ξέσπασαν συγκρούσεις στην περιοχή Αλ-Μάγια της δυτικής Λιβύης μεταξύ μιας πολιτοφυλακής με επικεφαλής τον Μοχάμεντ Ελ-Φαρ από την Αλ Ζαουίγια και μιας άλλης με επικεφαλής τον Μουαμάρ Αλ-Ντάουι Αλ-Βαρσαφάνι από τη Βαρσοφάνα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κατά τη διάρκεια των μαχών χρησιμοποιήθηκαν μεσαία και βαριά όπλα.

Οι συγκρούσεις οδήγησαν στη χρήση όλμων, με τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να δείχνουν σωρούς καπνού να ανεβαίνουν από κατοικημένες γειτονιές. Αναφέρθηκε ότι οι συγκρούσεις έφτασαν σε περιοχή, δυτικά της Τρίπολης.

Υπενθυμίζουμε ότι και την προηγούμενη Πέμπτη είχαμε παρόμοιες συγκρούσεις στη Λιβύη. 

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι διερευνά τις συγκρούσεις των κεντρικών πολιτοφυλακών της Τρίπολης που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της πολιτοφυλακής Rada με επικεφαλής τον Abdel Rauf Kara και της πολιτοφυλακής ''Υποστήριξης της Σταθεροποίησης'' με επικεφαλής τον Addel Ghani Al-Kikli Ghnewa.

Οι συγκρούσεις αναφέρθηκε ότι διήρκεσαν για μερικές ώρες από την περιοχή Sidi Al-Masri έως τον δρόμο Sikka.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι παρακολουθεί στενά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα την Πέμπτη το απόγευμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Bashir Al-Amin, ανέθεσε στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθήσουν τις εκθέσεις και να λάβουν τις απαραίτητες διαδικασίες για τη διερεύνηση αυτών των γεγονότων.

Το Υπουργείο διαβεβαιώνει επίσης τους πολίτες ότι η κατάσταση της ασφάλειας στη χώρα είναι σταθερή και ότι η σύγκρουση έχει σταματήσει. Πρόσθεσε ότι οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να αποτραπεί η επανεμφάνιση τους.

Εκτίμησή μας είναι ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την Λιβύη, αφού θα πρέπει προκειμένου να γίνουν ομαλά οι εκλογές, να φύγουν οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους από την χώρα

Αυτό είναι το σημείο κλειδί στην υπόθεση της Λιβύης. Ωστόσο ακόμη όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, αφού η Τουρκία δεν δείχνει σε καμία περίπτωση να υποχωρεί στο θέμα απομάκρυνσης δυνάμεων και μέσων των Ενόπλων Δυνάμεών της, που έχουν αγκιστρωθεί για τα καλά στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Τουρκία στη "Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ" εξέφρασε εγγράφως ένσταση στο συγκεκριμένο ζήτημα, η οποία συμπεριελήφθη στα πρακτικά, ενώ πρόσφατα πληροφορίες από ανοικτές πηγές ανέφεραν περαιτέρω ενίσχυση της αντιαεροπορικής προστασίας των τουρκικών δυνάμεων (ΤΕΔ) στη Λιβύη και όχι μείωση των δυνάμεων της εκεί.

Το παραπάνω πρέπει να τύχει της δέουσας προσοχής από την Ελλάδα, η οποία οφείλει να "δεί πλέον" την τουρκική απειλή και από την κατεύθυνση της Λιβύης  και να μην αναμένει στρατιωτική αποχώρηση των ΤΕΔ από τη Λιβύη.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι όταν λέμε ότι όλα τα σενάρια είναι ανοικτά για τη Λιβύη, μιλάμε από επανάληψη του εμφυλίου πολέμου με αποτέλεσμα την διάλυση της χώρας και τη δημιουργία 3 νέων κρατών, ανατολικό, νότιο και δυτικό, ή τη διατήρηση της ενότητας του κράτους της Λιβύης υπό το πρίσμα όμως στην πραγματικότητα της δημιουργίας μιας χαλαρής Ομοσπονδίας των τριών παραπάνω εδαφικών περιοχών, όπου οι ξένες δυνάμεις θα "πάρουν κάτι", παραμένοντας στη χώρα.

Και στις δύο περιπτώσεις διασφαλίζονται τα συμφέροντα Τουρκίας-Ρωσίας που διατηρούν δυνάμεις στη Λιβύη, αλλά και των ΗΠΑ-ΕΕ-Γαλλίας-Ιταλίας-Αιγύπτου-ΗΑΕ και λοιπών γειτονικών χωρών.

loading...