Π.Ο.Ε.Σ. – Προβλήματα με τη συνυπηρέτηση νεοδιοριζομένων εκπαιδευτικών με στρατιωτικούς



Προβλήματα με τη συνυπηρέτηση νεοδιοριζομένων εκπαιδευτικών με στρατιωτικούς

ΘΕΜΑ : Συνυπηρέτηση Εκπαιδευτικών μετά των Στρατιωτικών Συζύγων τους

α. Ν.2946/2001 (ΦΕΚ Α΄ 224, «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»)


β. Ν.4589/2019 (ΦΕΚ Α΄ 13, «Συνέργειες Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Παλλημνιακό Ταμείο και άλλες διατάξεις»)

γ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 241/26.9.2020 έγγραφο Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κ.


δ. Υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1412/01.10.2020 έγγραφό μας

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί.

Όπως εγκαίρως σας είχαμε γνωρίσει με τα (γ) και (δ) σχετικά έγγραφά μας, τα οποία σας αποστέλλουμε εκ νέου για την ενημέρωσή σας, η τροποποίηση του άρθρου 62 του (β) ομοίου έφεραν την πρόνοια που παρέχει (συνυπηρέτηση νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών μετά των στρατιωτικών συζύγων τους) σε ευθεία αντίθεση και δυσμενέστερη θέση με την πρόνοια του άρθρου 21Α του (α) σχετικού, την οποία και κατέστησαν, εκ του αποτελέσματος στην εφαρμογή της, ανενεργή, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας ερμήνευσαν και εφήρμοσαν την πιο πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση.

Με το ίδιο ως άνω έγγραφό μας, σας είχαμε γνωρίσει ότι νεοδιοριζόμενοι εκπαιδευτικοί ανησυχούσαν σφόδρα για μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους περί συνυπηρέτηση με τους συζύγους τους στρατιωτικούς. Δυστυχώς δεν πέσαμε έξω. Κατά τον πρόσφατο διορισμό νέων εκπαιδευτικών ενεργοποιήθηκε το άρθρο 62 του (β) σχετικού και όχι το εν ισχύ άρθρο 21Α του (α) ομοίου, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται αιτήματα για συνυπηρέτησή τους μετά των συζύγων τους στρατιωτικών.

Κατόπιν των ανωτέρω, επανερχόμενοι στο (δ) σχετικό έγγραφό μας, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβασή σας και την τροποποίηση της παρ. 5 του άρθρου 62 του (β) σχετικού, με την προσθήκη περίπτωσης δ΄, ως εξής: «Στην παράγραφο 5 του άρθρου 62 του ν.4589/2019 (Α΄ 13) προστίθεται περίπτωση δ ως εξής: «δ. 1) Εκπαιδευτικοί της Π.Ε. και Δ.Ε. και μέλη Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π. που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων αποσπώνται με αίτησή τους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος νόμου, σε εκπαιδευτική μονάδα της πόλης όπου βρίσκεται η έδρα της στρατιωτικής μονάδας ή σε εκπαιδευτική μονάδα που απέχει έως είκοσι (20) χιλιόμετρα από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους και για όσο χρόνο υπηρετεί ο/η σύζυγος στη μονάδα αυτή. Σε περίπτωση που ο/η σύζυγος υπηρετεί σε νησί, η κατά το προηγούμενο εδάφιο απόσπαση δεν μπορεί να διενεργείται εκτός νησιού. 2) Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ως στρατιωτική μονάδα νοείται η στρατιωτική εγκατάσταση όπου υπηρετεί πραγματικά ο/η στρατιωτικός.»