Τουρκία: Αμφισβητεί την Ελληνική δικαιοδοσία νοτιοανατολικά της Καρπάθου


Σε μια περίοδο που η Ελλάδα δοκιμάζεται από τα πύρινα μέτωπα, η Τουρκία μένοντας πιστή στο αναθεωρητικό της πνεύμα επανέρχεται στην τακτική των αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας.

Με αφορμή ελληνική αεροναυτική άσκηση στις 10 Αυγούστου νοτιοανατολικά της Καρπάθου, εξέδωσε παράτυπη NAVTEX στην οποία ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή που έχει δεσμεύσει η Αθήνα είναι τουρκικής δικαιοδοσίας.

Είναι η πολλοστή φορά πλέον που η Τουρκία αμφισβητεί την Ελληνική δικαιοδοσία στην περιοχή παρά το γεγονός πως κατά καιρούς έχει λάβει ξεκάθαρο μήνυμα και από συμμάχους μέσω κοινών ασκήσεων με την Αθήνα αλλά και των Ρώσων που έχουν ζητήσει σχετική δέσμευση περιοχών από την Ελλάδα και όχι από την Τουρκία.

Η Τουρκία ωστόσο φαίνεται να εμμένει στο πλάνο της ''Γαλάζιας Πατρίδας'' και για αυτό δεν είναι τυχαία η συνάντηση του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Λιβύης.

Στον αντίποδα η Αθήνα απάντησε με τηλεφωνική συνομιλία του Νίκου Δένδια με την ομόλογό του της Λιβύης Najla Al-Mangoush.
 
«Συζητήσαμε για την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων & τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη. Επίσης, τόνισα την ανάγκη να επικρατήσει κλίμα που θα επιτρέψει την διεξαγωγή αδιάβλητων εκλογών στη χώρα» αναφέρει η σχετική ανάρτηση του Υπουργείου Εξωτερικων.

Πάντως αυτό που προβληματίζει είναι η στάση της Ελλάδας στο θέμα του ερευνητικού σκάφους NAUTICAL GEO το οποίο έχει μισθώσει Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ από την Γαλλία προκειμένου να κάνει μετρήσεις για τον EastMed.

Ενώ αρχικά η Αθήνα είχε δεσμεύσει μια περιοχή που έφτανε από την Μονεμβάσια μέχρι ανατολικά της Κρήτης, μέσα δηλαδή στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, λίγες ημέρες αργότερα, εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία περιόρισε την δεσμευμένη περιοχή δυτικότερα μέχρι το ύψος του Αγίου Νικολάου και τώρα σύμφωνα με πληροφορίες του Πενταπόσταγμα το NAUTICAL GEO δεν κινείται ούτε καν σε αυτή την περιοχή παραμένοντας δεμένο στο Ηράκλειο.

Να θυμίσουμε πως η Τουρκία είχε στείλει στην ευρύτερη περιοχή φρεγάτα της αναμένοντας να βγει το ερευνητικό ανατολικά της Κρήτης ώστε να το παρενοχλήσει αναδεικνύοντας την αμφισβήτηση της περιοχής δικαιοδοσίας.

Κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα επόμενα βήματα της Ελλάδας σε αυτό το θέμα αλλά το σίγουρο είναι πως η παρούσα κατάσταση δείχνει υποχωρητικότητα και χρονοτριβή που σίγουρα προβληματίζει και συμμάχους όπως το Ισραήλ.