''Βόμβα''από Βρυξέλλες: Η Γερμανία “πάγωσε” τον εξοπλισμό της Τουρκίας μέχρι μετά τις εκλογέςΜπαΐλντισαν οι Τούρκοι με τις καθυστερήσεις των γερμανικών όπλων-Τι συμβαίνει;
Το Βερολίνο αναζητά απαντήσεις σχετικά με τον τελικό προορισμό των αμυντικών προϊόντων που ζήτησε η Άγκυρα...Θέλουν να είναι σίγουροι ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο Αζερμπαϊτζάν ή στη Λιβύη.

Η άτυπη συγκράτηση της Γερμανίας στις εξαγωγές άμυνας στην Τουρκία παραμένει σε ισχύ λόγω ανησυχιών για τον προορισμό των όπλων, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η Τουρκία δεν έχει μέχρι στιγμής εξηγήσει τον σκοπό των εκατοντάδων αμυντικών εξαγωγών που έχει ζητήσει από τη Γερμανία και δεν λαμβάνει χώρα σοβαρή συνομιλία μεταξύ των δύο χωρών για να ανταποκριθεί στις ανησυχίες του Βερολίνου για τον τελικό προορισμό τους.

Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημο εμπάργκο όπλων από τη Γερμανία εναντίον της Τουρκίας, η Άγκυρα λέει ότι το Βερολίνο έχει θέσει ανεπίσημα σε έλεγχο μεγάλο αριθμό προϊόντων αμυντικής βιομηχανίας που είναι ζωτικής σημασίας για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας.

Τον Ιανουάριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι υπέβαλε μια λίστα προϊόντων στον Γερμανό ομόλογό του για να ζητήσει συγκεκριμένα την αποδέσμευσή τους.

«Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτά τα αιτήματα. Κάνουμε ερωτήσεις αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικές απαντήσεις », δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας του θέματος. "Δεν υπήρξε ουσιαστική συνομιλία μεταξύ των δύο πλευρών για αυτά τα αιτήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ήταν πολύ ευγενικοί με τους στρατιωτικούς μας".

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Γερμανία θέλει να μάθει το σκοπό των αιτημάτων για εξαγωγές όπλων. Θα ήθελαν να είναι σίγουροι ότι πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην Τουρκία και όχι σε άλλες χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν ή η Λιβύη.

Η Άγκυρα αναζητά επίσης γερμανικές μηχανές για το κύριο έργο μάχης, το Altay, εδώ και χρόνια. Η Rheinmetall, μια γερμανική εταιρεία, προσπάθησε ακόμη και να δημιουργήσει κοινή παραγωγή με τον Τούρκο παραγωγό BMC.Ωστόσο, οι τουρκικές στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία και τα προσωρινά εμπάργκο όπλων κατά της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια από τη Γερμανία έχουν σταματήσει το έργο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση που θα εγκατασταθεί μετά τις βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο θα λάβει την τελική απόφαση για το θέμα.