Χεζμπολάχ: «Ανοιχτό» το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των εντάσεων με το Ισραήλ



Ο ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, Χάσαν Νασράλα, δήλωσε σήμερα πως η οργάνωσή του επέλεξε να απαντήσει στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε ανοικτό έδαφος, αλλά μπορεί να κλιμακώσει τις ενέργειές της στο μέλλον.

Σήμερα δεν αναφέρθηκαν πλήγματα και μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί απώλειες. Χθες, Παρασκευή, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες προς τις ισραηλινές δυνάμεις, προκαλώντας ανταποδοτικά πυρά από το Ισραήλ στον νότιο Λίβανο. Αμφότερες οι πλευρές έθεσαν στο στόχαστρο ανοικτό έδαφος, δείχνοντας ότι δεν επιθυμούσαν να κλιμακώσουν περαιτέρω τις ομοβροντίες.

Η κλιμάκωση των εντάσεων

Σε μια ομιλία για την επέτειο του τέλους του πολέμου του 2006 με το Ισραήλ, ο Νασράλα είπε πως τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα ήταν μια «επικίνδυνη εξέλιξη» που δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 15 χρόνια. Είπε πως η οργάνωση ήθελε να δείξει πως θα υπάρξει απάντηση σε οιοδήποτε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα «με τον κατάλληλο και αναλογικό τρόμο». «Επιλέξαμε χθες το ανοικτό έδαφος στην περιοχή των Αγροκτημάτων Σεμπάα για να στείλουμε ένα μήνυμα, και να κάνουμε ένα βήμα, και μπορούμε αργότερα να κλιμακώσουμε με άλλο ένα βήμα», είπε ο Νασράλα.

Ο Νασράλα είπε πως οι επιλογές της Χεζμπολάχ περιλαμβάνουν μια απάντηση σε ανοικτό έδαφος «στη βόρεια κατεχόμενη Παλαιστίνη, στη Γαλιλαία ή στα Υψίπεδα Γκολάν. Οι ανταλλαγές πυρών ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν μια ρουκέτα έπληξε το Ισραήλ από τον Λίβανο για την οποία καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη. Η επίθεση αυτή, την οποία δεν σχολίασε η Χεζμπολάχ, προκάλεσε ανταποδοτικά πυρά πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα από το Ισραήλ.

Οι περιφερειακές εντάσεις έχουν αυξηθεί έπειτα από μια φερόμενη ιρανική επίθεση σε ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο διαχειρίζεται ισραηλινή εταιρία στον Κόλπο την περασμένη εβδομάδα κατά το οποίο δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη. Ο Νασράλα είπε επίσης πως ο ερευνητής για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού είναι πολιτικά προκατειλημμένος.

Ένας χρόνος μετά την έκρηξη στην Βηρυτό

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έκρηξη που ισοπέδωσε μεγάλα τμήματα της πόλης και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων. Ένας δικαστής, ο Τάρεκ Μπίταρ, είναι επικεφαλής της έρευνας για το τι συνέβη. «Λέω επίσημα στην οικογένεια των μαρτύρων πως αυτός ο δικαστικός ερευνητής κάνει πολιτική, αυτή είναι μια πολιτικοποιημένη έρευνα», είπε ο Νασράλα.

Ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ πρόσθεσε πως δεν ζητεί την άμεση απομάκρυνση του Μπίταρ αλλά απαιτεί να λειτουργεί βάσει ενιαίων προτύπων και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα μιας τεχνικής έρευνας. Ο Νασράλα επέκρινε επίσης ανθρώπους τους οποίους δεν κατονόμασε που επέρριψαν την ευθύνη στη Χεζμπολάχ για την παρουσία της νιτρικής αμμωνίας που προκάλεσε την έκρηξη. «Πού είναι τα στοιχεία σας για αυτή την άσχημη, αποτρόπαια κατηγορία; Δεν υπάρχει κανένα [στοιχείο]», είπε.