Η CIA διαμήνυσε στο Ισραήλ ότι στις ΗΠΑ δεν αρέσουν οι δουλειές με την ΚίναΟ διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς (William Burns), [κεντρική φωτογραφία], προειδοποίησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ για τους κινδύνους των κινεζικών επενδύσεων στο Ισραήλ, ιδιαίτερα στον τομέα της πληροφορικής και των μεγάλων έργων υποδομής, αποκάλυψε την Τετάρτη ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, αναμεταδίδει το Middle East Monitor.
 
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Τραμπ, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν ότι η περαιτέρω εμπλοκή της Κίνας σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως το νέο λιμάνι στη Χάιφα, θα μπορούσε να βλάψει τη σχέση ασφάλειας ΗΠΑ-Ισραήλ, αλλά, σύμφωνα με τον Axios, η κυβέρνηση του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου έδωσε προτεραιότητα να προχωρήσει έργα.

Ο σημερινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένετ είπε στον Μπερνς ότι το Ισραήλ κατανοεί τις αμερικανικές ανησυχίες, ανέφερε ο Axios.

Ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στον Axios ότι το Ισραήλ «ξεκίνησε διάλογο με την κυβέρνηση Μπάιντεν για την Κίνα».

«Οι ΗΠΑ ρώτησαν για συγκεκριμένα έργα όπως η κινεζική συμμετοχή στο Μετρό του Τελ Αβίβ.

»Είπαμε στους Αμερικανούς ότι καλωσορίζουμε τις εταιρείες υποδομών των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε μεγάλα έργα στο Ισραήλ, αλλά δεν κάνουν αίτηση στους διαγωνισμούς».

Εν τω μεταξύ, η Μίρα Ρέσνικ του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Γνωρίζουμε ότι οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας στη Μέση Ανατολή έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα και αυτό είναι εντάξει… αλλά ξεκαθαρίσαμε ότι υπάρχει ένα είδος συνεργασίας με την Κίνα με το οποίο δεν μπορούμε να ανεχτούμε».

Το Ισραήλ αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα τους επόμενους μήνες.