Eπισκέψεις Στεφανή με πολλαπλές ευχάριστες εκπλήξειςΣε αυξημένα επίπεδα ετοιμότητας και επιφυλακής βρίσκεται τόσο το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις εν όψει το κινδύνου της κατακόρυφης αύξησης των μεταναστευτικών ροών.

Ο εθνικός συντονιστής για το μεταναστευτικό, ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής επ’ αφορμή των τελευταίων εξελίξεων πραγματοποίησε περιοδεία σε Έβρο και Αιγαίο προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν άλλωστε δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Χθες κατά τη περιοδεία του στη νήσο Λέσβο ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής επισκέφθηκε πλωτά του Λιμενικού Σώματος, των Αμφίβιων Καταδρομών και του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στη πρώτη γραμμή.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΕΘΑ στον γράφοντα διαρκής επιδίωξη παραμένει η στενή συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό, όπως είναι οι Μοίρες των Αμφίβιων Καταδρομών στα νησιά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγονται και αξιολογούνται σε στρατηγικό επίπεδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες πληροφοριών, η Τουρκία θα αξιοποιήσει τα γεγονότα στο Αφγανιστάν αυξάνοντας τις μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Υπό τον φόβο ενός «νέου Έβρου» όπως τον Μάρτιο του 2020, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών.

Ο ΥΦΕΘΑ κατά τη περιοδεία του σε Έβρο και νησιά Ανατολικού Αιγαίου εκτός του μεταναστευτικού επισκέφθηκε και ενημερώθηκε και για τα λοιπά ζητήματα αμυντικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ειδικά στον Έβρο όπως πληροφορούμαστε δόθηκε μεγάλη σημασία στο έργο του Μηχανικού που περιλαμβάνει μια πλειάδα ζωτικής φύσεως έργων αμυντικής οργάνωσης και αμυντικής προπαρασκευής του εδάφους.

Η γραμμή της πολιτικής ηγεσίας παραμένει σαφής και συγκεκριμένη. Ανάσχεση και αποτροπή των μεταναστευτικών ροών. Η επίσκεψη του ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή δεν ήταν τυχαία αφού κατά πραγματοποίησε έλεγχο των διαδικασιών επιτήρησης και αποτροπής στα σύνορα, μέσω της πλεύσης με σκάφος του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ) και της επίσκεψής του στο Στοιχείο Επιτήρησης Νέων Κυδωνιών της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ). Επιβιβάστηκε, επίσης, στο νέο Περιπολικό Πλοίο ΠΠΛΣ 910 «Μαρίνος Ζαμπάτης» του ΛΣ – ΕΛΑΚΤ και παρακολούθησε ενημέρωση για τις επιχειρησιακές δυνατότητές του.

Αξιοσημείωτη και η επίσκεψη του στον νομό Έβρου αφού κινήθηκε κατά μήκος των συνόρων, με σκοπό την παρακολούθηση των ενεργειών επιτήρησής τους, ενώ πραγματοποίησε και επισκέψεις στο σύνολο των Επιτηρητικών Φυλακίων (ΕΦ).

Αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί πως το σύνολο των ΕΦ έχουν αναβαθμιστεί με μέσα επιτήρησης σε βάθος ώστε να υφίστανται έγκαιρη προειδοποίηση ενώ τα φυλάκια διαθέτουν πλέον σύγχρονες αντιβαλλιστικές σκοπιές. Ταυτοχρόνως συνεχίζεται ο εφοδιασμός του προσωπικού των Ταγμάτων Προκαλύψεως και Ταγμάτων Μηχανοκίνητου Πεζικού με νέα υλικά όπως οι φορείς πλακών αντιβαλλιστικής προστασίας.

Ένα ακόμη σπουδαίο έργο στον Έβρο εκτός της επέκτασης και ενίσχυσης του φράκτη είναι το υπερσύγχρονο στρατηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Ο λόγος για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ, τον εγκέφαλο της ΕΛ.ΑΣ στις επιχειρήσεις αποτροπής.

Επίσης, μετέβη στο δέσμιο αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ – ΕΛΑΚΤ), στον Αερολιμένα «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, το οποίο αποτελεί το πρώτο μέσο της κατηγορίας του που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά, όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν τη βούληση για διαρκή ενίσχυση των δυνατοτήτων και ικανοτήτων για την απαραίτητη και επιβεβλημένη σφράγιση των συνόρων. Ο ΥΦΕΘΑ υπήρξε πρωτεργάτης του συντονισμού για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την αναβάθμιση του Λιμενικού Σώματος καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων στον βαθμό και στο μέτρο που εμπλέκονται στο μεταναστευτικό αξιοποιώντας κονδύλια για αύξηση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων.