Αμερικανός ειδικός προειδοποιεί: «Οι Τούρκοι θα εκτοξεύσουν δορυφόρο του Elon Musk - Απειλή με drones για τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου»



Η Τουρκία βασίζεται όλο και περισσότερο σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τα Κατεχόμενα για να επιτύχει στρατιωτικά αυτό που δεν μπορεί να επιτύχει διπλωματικά

Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό M.Rubin συνεργάτη στο ιστολόγιο Washington Examiner και στο ινστιτούτο American Enterprise Institute, τα σχέδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τον άξονα Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ-Αίγυπτο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι “κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο τουρκικός στρατός έχει κατασκευάσει μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ένα παλιό αεροδρόμιο στη Βόρεια Κύπρο( Λευκόνοικο), την οποία η Τουρκία έχει καταλάβει παράνομα για σχεδόν μισό αιώνα.

Αυτή η στρατιωτική βάση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που θα της επιτρέψει ένας νέος τουρκικός δορυφόρος που έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει το SpaceX του Έλον Μασκ, θα επεκτείνει το εύρος λειτουργίας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ότι η Τουρκία απειλεί ( στρατιωτικά) εταίρους του ΝΑΤΟ όπως την Ελλάδα, ενώ συνεργάζεται με χαρακτηρισμένες τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς, θα πρέπει να είναι ένα σοβαρό σήμα κινδύνου για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Όλο και περισσότερο, φαίνεται ότι ο Ερντογάν επιδιώκει να υπονομεύσει όλες τις πρωτοβουλίες του Αμερικανού προέδρου.

Η παράδοση  μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 και Anka-S στις δυνάμεις του Abiy της Αιθιoπίας για παράδειγμα, θα μπορούσαν να αλλάξουν το παιχνίδι στο Κέρας της Αφρικής όπως έγινε στο Νότιο Καύκασο όταν οι αζερικές δυνάμεις κατέλαβαν αρμενικές πόλεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επίσης άλλες ενέργειες του Ερντογάν αφορούν την απόκτηση πυρηνικών όπλων, όπως ήταν η υπόθεση του Πακιστανού πυρηνικού επιστήμονα A. Khan.

Ο Ερντογάν και οι “πελάτες” του μπορεί να επιδιώκουν εθνοκάθαρση εναντίον των Χριστιανών Γιαζίντι, των Αρμενίων και της αντιπολίτευσης στην Αιθιοπία, αλλά ο Ερντογάν για ιδεολογικούς και οικονομικούς λόγους δεν ενδιαφέρεται ( αφού έχει τα δικά του σχέδια).

Όπως ο Μπάιντεν, έτσι και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προτιμά να υπογράφει δηλώσεις με έντονη διατύπωση προς την Άγκυρα, για αυτό όλο και περισσότεροι αντίπαλοι και σύμμαχοι μας τον αγνοούν.

Αν η Αμερική πρόβαλλε στρατιωτική δύναμη, ίσως οι δηλώσεις του Μπάιντεν και του Μπλίνκεν να είχαν κάποια σημασία.

Αλλά όταν η Αμερική προβάλλει αδυναμία, δικτάτορες όπως ο Ερντογάν και ο Αμπίι( Αιθιοπία)  απλώς αγνοούν επιδεικτικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ταρακουνώντας τα θεμέλια της φιλελεύθερης τάξης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό που συμβαίνει στο Αφγανιστάν είναι πολύ άσχημο, αλλά η ανικανότητα του Μπάιντεν και του Μπλίνκεν σημαίνουν ταυτόχρονα ότι τέτοιες θηριωδίες θα μπορούσαν να γίνουν πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.
 
Η Τουρκία βασίζεται όλο και περισσότερο σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτύχει στρατιωτικά αυτό που διαφορετικά δεν μπορεί να επιτύχει διπλωματικά.

Αυτό συνέβη πριν από τρία χρόνια στη Λιβύη καθώς η Τουρκία προσπάθησε να ενισχύσει τους ισλαμιστές συμμάχους της. Αυτό επαναλήφθηκε πέρυσι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η ουσία είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ξεφύγει κυριολεκτικά σχετικά με τις δολοφονίες, για αυτό και κινήθηκε ώστε να επεκτείνει την εξάρτηση της χώρας του από τα drones”, ανέφερε ο ίδιος μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας εξετάζει σειρά μέτρων που μπορεί να ληφθούν, ενάντια στο τουρκικό σχέδιο περικύκλωσης ελληνικών νήσων και χερσαίου εδάφους, εξαιτίας των τουρκικών βάσεων UAV.

Το ελληνικό γενικό επιτελείο εκτιμά ότι η Τουρκία δημιουργεί ένα πλέγμα βάσεων εξοπλισμένων με πυραύλων μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με σκοπό να καταστήσει την χώρα μας όμηρο των ορέξεων και των προκλήσεων της.

Οι Τούρκοι θα αναπτύξουν βάσεις UAV στο Τσεσμέ, στην αεροπορική βάση του Νταλαμάν, στο Λευκόνικο στην Κύπρο και στην Τρίπολη της Λιβύης, δημιουργώντας ένα δίκτυο βάσεων drone, που θα απειλούν συνεχώς, μέρα και νύκτα, Ελλάδα και Κύπρο.
 
Εάν σε αυτές τις βάσεις προστεθεί και μία ακόμα στην Αλβανία, μετά την αγορά  (με τουρκικά χρήματα) από τα Τίρανα, δήθεν ‘’άοπλων” BAYRAKTAR, τότε το σχέδιο της Τουρκίας γίνεται απολύτως κατανοητό.

Εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια αγορά αριθμού εξοπλισμένων drone, παράλληλα με την υπάρχουσα διαδικασία κατασκευής ελληνικής κατασκευής ελληνικού επιθετικού μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος.