Φρεγάτες: Οι Αμερικανοί δεν θέλουν μόνο να μας πουλήσουν τις HF2 – Θέλουν να ελέγχουμε την Μεσόγειο γι αυτούς



Φρεγάτες: Οι Αμερικανοί δεν θέλουν μόνο να μας πουλήσουν τις HF2, αλλά θέλουν να ελέγχουμε την Μεσόγειο γι αυτούς.

Οι ΗΠΑ έχουν διακριτική – αναγκαστική παρουσία στη Μεσόγειο. Περισσότερο τους χάλασε την… συνταγή η Ρωσία, που εμφανίστηκε δυναμικά στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των ρωσικών βάσεων στην Συρία.

Ο προσανατολισμός των ΗΠΑ έπαψε να είναι στην Μεσόγειο, αφού έχουν άλλα πεδία ενδιαφέροντος, με φόντο και την σινοαμερικανική αντιπαράθεση.

Έτσι, με μία πιο προσεκτική ανάλυση των δεδομένων, αντιλαμβάνεται κανείς πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν απλά να πουλήσουν τέσσερα νέα πλοία στην Ελλάδα.

Δεν λείπουν από την αμυντική τους βιομηχανία τα 5 ελληνικά – ευρωπαϊκά δισ. ευρώ της συγκεκριμένης προμήθειας.

Αυτό που θέλουν οι Αμερικανοί είναι να ελέγχει η Ελλάδα την Ανατολική Μεσόγειο για λογαριασμό και των ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο στόχος της Ουάσιγκτον.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Ελλάδα δεν έχει πάρει το πράσινο φως για την παραχώρηση πλοίων ενδιάμεσης λύσης από την Ουάσιγκτον, ούτε υπάρχει κατάληξη σε κάποια από τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τις νέες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Τα Ticonderoga και σε δεύτερο χρόνο τα Arleigh Burke (σ.σ. απείρως πιο δύσκολη υπόθεση) δεν παραχωρούνται για την ώρα στην Ελλάδα.

Μη ξεχνάμε πως τα Ticonderoga είναι πλοία ενδιάμεσης λύσης
Όμως κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει πως τελικά η Ελλάδα θα μπορέσει εύκολα να περάσει την αμερικανική πρόταση χωρίς πλοία ενδιάμεσης λύσης.

Η αίσθηση είναι πως όταν έρθει η ώρα να δώσουν πλοία ενδιάμεσης λύσης, οι Αμερικανοί «θα δώσουν ότι πρέπει να δώσουν».

Τώρα αναφορικά με τις δυνατότητες των Ticonderoga, τα οποία θεωρούνται η πιθανότερη αμερικανική επιλογή για πλοία ενδιάμεσης λύσης, ίσως θα έπρεπε να συγκρίνονται με τα άλλα πλοία ενδιάμεσης λύσης και όχι με τα πλοία των κυρίων προτάσεων.

Γιατι τα Tico αφορούν σε πλοία ενδιάμεσης λύσης.