Το… δώρο για τα 18 Rafale



Στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων θα βρίσκεται σε λίγες μέρες το νέο VIP αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στην 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων θα βρίσκεται σε λίγες μέρες το νέο VIP αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας. Το γαλλικό Falcon 7X -δημιούργημα της Dassault, της εταιρείας από την οποία η Ελλάδα αγόρασε τα 18 Rafale F3R και σύντομα θα παραγγείλει ακόμη έξι ίδια μαχητικά- βρίσκεται αυτό το διάστημα στη Γαλλία για τις τελευταίες επιθεωρήσεις και αφού ολοκληρωθεί η βαφή του στα ελληνικά χρώματα, θα πετάξει για την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα.

Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, διάφορα σχόλια έχουν φτάσει, κυρίως στον ηλεκτρονικό Τύπο, για το πόσο θα κοστίσει το νέο VIP αεροσκάφος στο Ελληνικό Δημόσιο και αν τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να επενδυθούν σε εξοπλισμούς και όχι στον Στόλο Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων. Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα όχι μόνο δεν δαπανά χρήματα για το νέο Falcon, αλλά αντιθέτως βγαίνει και κερδισμένη, αφού έχει άμεσο οικονομικό όφελος.

Το γαλλικό Falcon 7X έρχεται ως παροχή στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, συγκεκριμένα στην Πολεμική Αεροπορία, προκειμένου η κατασκευάστρια Dassault να εξοφλήσει μια εναπομένουσα υποχρέωσή της για αντισταθμιστικά οφέλη, που εκκρεμεί από το 2000. Η εταιρεία, μάλιστα, κατέθεσε πρόταση τροποποίησης της σύμβασης ΑΩ, στην οποία περιλαμβάνεται η παροχή εξοπλισμού στις Ειδικές Δυνάμεις αλλά και υποκατασκευαστικό έργο στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Το νέο αεροσκάφος, το τέταρτο του Ελληνικού Στόλου VIP, όχι μόνο δεν κόστισε τίποτα στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά έρχεται μαζί με πλήρη υποστήριξη για ένα έτος αλλά και με πληρωμένα τα έξοδα εκπαίδευσης τεχνικών και πληρώματος, όπως επίσης και του Γάλλου τεχνικού, ο οποίος θα αναλάβει τη συντήρηση του αεροσκάφους κατά τους πρώτους μήνες του στην υπηρεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Το κόστος αυτών των υπηρεσιών υπολογίζεται σε περίπου 3,2 εκατ. ευρώ, τα οποία γλιτώνει ο προϋπολογισμός της χώρας, μαζί φυσικά με την αξία του ίδιου του αεροσκάφους.

Η κυβέρνηση, μάλιστα, προσανατολίζεται στην πώληση ενός εκ των τεσσάρων VIP αεροσκαφών, συγκεκριμένα του Gulfstream G5, το οποίο θα φέρει χρήματα στα ταμεία, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσει ένα καινούργιο Falcon. Το όφελος είναι πολύ μεγάλο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η αξία ενός καινούργιου αεροσκάφους αυτού του τύπου ανέρχεται στα 36 εκατ. ευρώ.

Η εκπαίδευση των νέων χειριστών του Falcon 7X αλλά και των τεχνικών που θα αναλάβουν την υποστήριξή του στην Ελευσίνα έχει ολοκληρωθεί και η ομάδα της Πολεμικής Αεροπορίας επέστρεψε στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες. Η ανάγκη για ένα νέο VIP αεροσκάφος προκύπτει από την αντικατάσταση του Gulfstream, το οποίο θα πωληθεί, ενώ τα ERJ135BJ και ERJ135LR θα συνεχίσουν κανονικά την αποστολή τους. Με δεδομένο ότι τουλάχιστον ένα από τα δύο εναπομείναντα θα βρίσκεται σε συντήρηση και καθώς το νέο αεροσκάφος δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αφού έχει μηδενικό κόστος, κρίθηκε σκόπιμη η προμήθεια του Falcon ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τις μελλοντικές διαθεσιμότητες.

Η 352 Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων έχει ως αποστολή της την ασφαλή και έγκαιρη μετακίνηση αξιωματούχων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, τη συντήρηση των μέσων και την εκπαίδευση του προσωπικού, πιλότων και τεχνικών αεροσκαφών. Το τελευταίο αεροσκάφος που εντάχθηκε στη Μοίρα ήταν το Gulfstream G5, που πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι το 2003.