Οι Τούρκοι συνοριοφύλακες έχουν σκοτώσει 502 ανθρώπους στα σύνορα της Συρίας και «πετάνε» ανθρώπους στον Έβρο



Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει 502 ανθρώπους στα σύνορα της Συρίας από την έναρξη του συριακού εμφύλιου πολέμου, δήλωσε μέλος της Ένωσης Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD).
 
«Μερικοί από αυτούς σκοτώθηκαν ενώ ήταν στα αγροκτήματά τους, άλλοι ενώ πήγαιναν στα σπίτια τους, άλλοι κατά την [παράνομη] διέλευση των συνόρων και άλλοι κατά την προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα», δήλωσε ο δικηγόρος Αχμέτ Μπαράν Τσελίκ την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μεταδίδει η ιστοσελίδα Duvar.

Περιέγραψε τα θύματα ως ανθρώπινους στόχους, που κάνουν πάνω τους σκοποβολή οι Τούρκοι συνοριοφύλακες.

«Κάποιοι από αυτούς σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν στα αγροκτήματά τους, άλλοι ενώ πήγαιναν στα σπίτια τους, άλλοι κατά τη διέλευση των συνόρων κι άλλοι καθώς προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα.

»Πολλοί από αυτούς σκοτώθηκαν από βασανιστήρια», είπε ο Τσελίκ.

Μεταξύ των 502 νεκρών, 67 από αυτούς ήταν γυναίκες και 94 παιδιά, είπε ο Τσελίκ.

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας τραυμάτισαν άλλους 742 ανθρώπους στα σύνορα με τη Συρία κατά την ίδια περίοδο.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε από την Human Rights Association (İHD) Κωνσταντινούπολης, αναφορικά με τους πρόσφυγες που χάθηκαν πέφτοντας στον ποταμό Έβρο κατά την προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Ο Τσελίκ είπε ότι ακριβώς όπως στα σύνορα της Συρίας, «φρικτά πράγματα» έγιναν επίσης στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας.

«Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν και στα σύνορα της Αδριανούπολης», είπε και προανήγγειλε ότι η İHD Θα καταθέσει μηνύσεις κατά αστυνομικών και όσων άλλων είναι υπεύθυνοι.

Η συνέντευξη Τύπου στάθηκε σε δύο αγνοούμενους Σύρους πρόσφυγες, τους Μουχάμεντ Ελ Αλί και Μουχάμεντ Ισμαήλ, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου στις 23 Αυγούστου με μια ομάδα προσφύγων.

Το μέλος της ÖHD, Βεντάτ Τζαγριτεκίν, δήλωσε ότι οι προσπάθειές τους να βρουν τους δύο αγνοούμενους πρόσφυγες αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς η τουρκική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ο στρατός και το γραφείο του Κυβερνήτη της Αδριανούπολης μεταθέτουν τις υποχρεώσεις τους.

«Κάθε λεπτό λειτουργεί εναντίον μας. Όσοι είναι υπεύθυνοι πρέπει να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους», είπε.

Η Γκιουλσερέν Γιολέρι, επικεφαλής του υποκαταστήματος της İHD στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως «διαπραγματευτικό τσιμπούρι».

Είπε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας γνώριζαν την προσπάθεια της προσφυγικής ομάδας να περάσει στην Ελλάδα στις 23 Αυγούστου.

Αφού τους είδαν να έχουν έρθει στα σύνορα της Αδριανούπολης, οι Τούρκοι έδιωξαν τις γυναίκες και τα παιδιά που τους συνόδευαν και «πέταξαν» τους άνδρες στον ποταμό Έβρο, είπε η Γιολέρι.

«Περίπου 45 άνθρωποι προσπάθησαν να φτάσουν στην [ελληνική] όχθη».

«Δεδομένου ότι οι πρόσφυγες της ομάδας δεν γνωρίζονταν εκ των προτέρων», είπε, «δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το πόσοι πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στον ποταμό Έβρο».

Από τις 23 Αυγούστου, κανείς δεν έχει ακούσει τίποτα για τους δύο αγνοούμενους πρόσφυγες και οι οικογένειές τους θέλουν να μάθουν τι τους έχει συμβεί, πρόσθεσε.

Οι οικογένειές τους ζουν στην Τουρκία τα τελευταία επτά χρόνια.