Αφγανιστάν-Πανσίρ: Πέφτει το μοναδικό μέτωπο αντίστασης κατά των Ταλιμπάν; - Πρόταση για συνομιλίες



Ανοικτός για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν δηλώνει πώς είναι ο ηγέτης του μετώπου αντίστασης κατά των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ, της μοναδικής από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν που δεν ελέγχεται ακόμη από το ισλαμικό κίνημα, μετά τις σημαντικές απώλειες που δέχτηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο μεταδίδει το CNN.gr. 

Η αντίσταση στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Πανσίρ (ανατολικά), τη μοναδική εστία ένοπλης αντιπαράθεσης με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε πως πρότεινε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (ΕΜΑ) έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Παντσίρ (...) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».

Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος Αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.

Έπειτα από αστραπιαία προέλαση, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου θέτοντας υπό την κατοχή τους την Καμπούλ και αρκετά πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν πήγαν στο Πανσίρ κι ενώθηκαν με το ΕΜΑ.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν χθες Κυριακή πως πολλοί τομείς της κοιλάδας του Πανσίρ καταλήφθηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος τους, πληροφορία που διέψευσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές του ΕΜΑ, κατά τους οποίους οι μαχητές του αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές.

Πανσίρ: Προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν επί χρόνια
Το Πανσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια· ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σα Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001.

Επικεφαλής του ΕΜΑ είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλά Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Πανσίρ.

Η κοιλάδα αυτή είναι περίκλειστη και δυσπρόσιτη, βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους, το νότιο άκρο της οποίας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.