Διάβημα της Ελλάδας στη Τουρκία για παράνομη αλιεία – Κρύβεται κάτι άλλο από πίσω;Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε εντολή για πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας στην Τουρκία, για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι «η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της διασφάλισης της εθνικής μας κυριαρχίας, καθώς και της προστασίας του ευρωπαϊκού κεκτημένου, έδωσε εντολή στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα για την πραγματοποίηση διαβήματος διαμαρτυρίας για παράνομη αλιεία από τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των χωρικών μας υδάτων.

Επίσης, τόνισε την καταδικαστέα πρακτική σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, η οποία συνοδεύει τα τουρκικά αλιευτικά και παρενοχλεί τα ελληνικά αλιευτικά.
Η παράνομη αλιεία εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί επίσης παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, πέρα από το γεγονός ότι είναι ακόμα μια παραβίαση, εκ μέρους της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά.

Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη».


Τούρκοι ψαράδες κατάσκοποι με drones στο Αιγαίο
Να θυμίσουμε πως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χασαπόπουλου στην έντυπη έκδοση από Τα Νέα Σαββατοκύριακο της προηγούμενης εβδομάδας, τουρκικά αλιευτικά έχουν αναλάβει ρόλο κατασκόπου στο Αιγαίο.

Σκάφη μήκους 30 μέτρων χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή τη μετάδοση εικόνας σε πραγματικό χρόνο της θέσης των ελληνικών πλοίων.

Τούρκοι ψαράδες από τη Σέριφο και τη Σύρο έως τη Σάμο, οι οποίοι πολλές φορές με αφορμή τις άσχημες καιρικές συνθήκες βγαίνουν από τα βαθιά σημεία και κινούνται στα ελληνικά παράλια έχουν και άλλη αρμοδιότητα.

Ορισμένα από τα τουρκικά αλιευτικά δεν κυνηγούν μόνον τσιπούρες ή κωλοχτύπες στα ελληνικά νερά, αλλά χρησιμοποιούνται ως βάσεις για την απονήωση μικρών drones που έχουν ως αποστολή την κατασκοπεία.

Δηλαδή στέλνουν την εικόνα (real picture on real time) στην Τουρκία με το μέγεθος της κινητοποίησης αλλά και τον αριθμό και το είδος των μέσων του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακόμη και στο μετόπισθεν.

Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι καμουφλάρονται με αλιευτικά σκάφη για να επεκτείνουν την εμβέλεια των κατασκοπευτικών τους μέσων ακόμα και στην καρδιά του Αιγαίου.

Τα drones ή «κατάσκοποι υψηλής τεχνολογίας», όπως ονομάζονται, είναι σε θέση να καταγράψουν σημαντικά στοιχεία για τον αντίπαλο, να φωτογραφίσουν βάσεις και στρατόπεδα, να ελέγξουν σύνορα, αλλά και να κάνουν αποστολές όπως αυτή του Καστελλόριζου όπου πέρυσι τον Σεπτέμβριο έριψαν με μπαλόνια κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία, ενώ το drone έπαιζε συνεχώς τουρκικά εμβατήρια πάνω στο ακριτικό νησί.

loading...