Ανώτερος διπλωμάτης: Η Κίνα «πρέπει να είναι έτοιμη να κάνει την ΠΡΩΤΗ πυρηνική επίθεση»



Η Κίνα πρέπει να είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και να εγκαταλείψει την πολιτική της «μη-πρώτης χρήσης» για να αντιταχθεί στις νέες συμμαχίες που δημιουργούνται στον Ειρηνικό, δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης.

Ο Sha Zukang, πρώην πρεσβευτής της χώρας στον ΟΗΕ, τόνισε σε σύνοδο κορυφής Κινέζων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της πυρηνικής πολιτικής πως είναι καιρός να «επανεξεταστεί και να τελειοποιηθεί» μια μακροχρόνια δέσμευση να χρησιμοποιούνται μόνο πυρηνικά ως αντίποινα καθώς οι ΗΠΑ «δημιουργούν νέα» στρατιωτικές συμμαχίες και καθώς αυξάνουν την στρατιωτική τους παρουσία στη γειτονιά μας».

Η τρέχουσα πολιτική του Πεκίνου - η οποία εφαρμόζεται από τη δεκαετία του 1960 - έδωσε στην Κίνα το «ηθικό πλεονέκτημα», αλλά «δεν είναι κατάλληλη» εκτός εάν οι διαπραγματεύσεις Κίνας-ΗΠΑ συμφωνήσουν ότι καμία πλευρά δε θα χρησιμοποιήσει πρώτη [πυρηνικά όπλα] », είπε σε συνάντηση στο Πεκίνο την περασμένη εβδομάδα.

Τα σχόλια του Zukang - τα οποία έρχονται καθώς η Κίνα κατασκευάζει εκατοντάδες νέα σιλό πυρηνικών πυραύλων - είναι σημαντικά επειδή το Πεκίνο συχνά επιφέρει αλλαγές πολιτικής μέσω ανώτερων διπλωματών. Ο φορέας στον οποίο μιλούσε - η Ένωση Ελέγχου και Αφοπλισμού των Όπλων της Κίνας - είναι επίσημα ανεξάρτητος, αλλά έχει ισχυρούς δεσμούς με το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Μίλησε την ίδια εβδομάδα που οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια μεγάλη νέα συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία - που ονομάστηκε AUKUS - για να παράσχουν στην τελευταία υποβρύχια πυρηνικής ενέργειας, μια σημαντική τεχνολογική πρόοδο που έχει σαφώς σχεδιαστεί για να αντισταθμίζει την κινεζική δύναμη στον Ειρηνικό.

Η προειδοποίηση του Zukang έρχεται επίσης στον απόηχο μιας άλλης συμμαχίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας - που ονομάστηκε Quad - με τον Joe Biden να φιλοξενεί σήμερα την πρώτη προσωπική σύνοδο κορυφής των ηγετών. Ενώ οι τέσσερις συνεργάζονται για μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας, η αυξανόμενη απειλή από την Κίνα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.
Η Κίνα έγινε πυρηνική δύναμη το 1964 με την πρώτη επιτυχημένη δοκιμή βόμβας και υιοθέτησε την πολιτική της «μη-πρώτης χρήσης» τέσσερα χρόνια αργότερα. Αναφέρει ότι το Πεκίνο δε θα είναι ποτέ το πρώτο που θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά σε μια σύγκρουση, αλλά θα τα χρησιμοποιήσει αν δεχθεί χτύπημα.

Αντικατοπτρίζει μια πολιτική που η Ρωσία εφάρμοσε μεταξύ 1982 και 1993, αν και εγκαταλείφθηκε λόγω φόβων πως η αποδυναμωμένη κατάσταση του στρατού της μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης θα μπορούσε να ενθαρρύνει μια επίθεση των ΗΠΑ.