Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ συναντήθηκε μυστικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας



Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιαΐρ Λαπίντ, συναντήθηκε μυστικά με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα, τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Σάββατο βράδυ το ισραηλινό «Κανάλι 12», καθώς ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έφυγε για τη Νέα Υόρκη όπου αναμένεται να συναντηθεί με υπουργούς του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και να μιλήσει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).
 
Ο Μπένετ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ συναντήθηκαν επίσης με τον βασιλιά Αμπντάλα, σε μια σειρά προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων του Ισραήλ με το Χασεμιτικό Βασίλειο, που είχαν τεταθεί την περίοδο πρωθυπουργίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο Λαπίντ και ο βασιλιάς Αμπντάλα συζήτησαν τις εντάσεις στην Ιερουσαλήμ, συμπεριλαμβανομένου του Όρους του Ναού, γνωστό στους μουσουλμάνους ως Αλ-Χαράμ Αλ-Σαρίφ.

Οι δύο άνδρες μίλησαν επίσης για τρόπους βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας.

Το «Κανάλι 12» πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβε μια αναφορά σχετική με τη συνάντηση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λαπίντ δεν απάντησε σε ερώτημα σχετικά με το εν λόγω ρεπορτάζ.

Η κυβέρνηση του Μπένετ υπέγραψε επίσης μια μεγάλη συμφωνία για το νερό με το Χασεμιτικό Βασίλειο που σχεδόν διπλασίασε την ποσότητα νερού που στέλνει το Ισραήλ στην Ιορδανία.

Συμφώνησε επίσης να επιτρέψει στην Ιορδανία να αυξήσει τις εξαγωγές της στις παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Τα μεγαλύτερο μήκος συνόρων του Ισραήλ είναι με την Ιορδανία και η σταθερότητα τους είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ, σημειώνει η Jerusalem Post.