Τριμερή Αμυντική Συνεργασία Μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας –ΑρμενίαςΟ διαπιστευμένος Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Αρμενίας στην Ελλάδα με παράλληλη διαπίστευση στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), Συνταγματάρχης Αrtur Dalibaltyan, πραγματοποίησε στις 31 Αυγούστου 2021, εθιμοτυπική επίσκεψη στο Στρατηγείο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόποι αναβάθμισης και διεύρυνσής της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της ΚΔ και της Αρμενίας.

Με το πέρας της συνάντησης, υπογράφηκε το Πρόγραμμα Τριμερούς Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Αρμενίας για την περίοδο 2022-2023. Κατά την υπογραφή του προγράμματος, την ΕΦ εκπροσώπησε ο Διευθυντής του Δ’ Κλάδους, Συνταγματάρχης Τεθωρακισμένων Νεόφυτος Παχουλίδης, ενώ τις Αρμενικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκπροσώπησε ο ΑΚΑΜ Συνταγματάρχης Αrtur Dalibaltyan. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και διμερείς επαφές για ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης, με σκοπό την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αρμενίας, καθώς και την ανάδειξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών.