Αραβικός Σύνδεσμος ανοικτά κατά της Τουρκίας



Μετ' εμποδίων η επαναπροσέγγιση των σχέσεων Τουρκίας με χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Εξαιρετικά επιθετικός έναντι της Τουρκίας εμφανίζεται ο αραβικός κόσμος. Ο Αραβικός Σύνδεσμος, κατά την τελευταία συνεδρίασή του στο Κάιρο, απαιτεί ανοικτά από την Τουρκία να σταματήσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις σε αραβικές χώρες και να αποχωρήσει άμεσα από τη Λιβύη και τη Συρία.

Παρ' ότι το τελευταίο διάστημα, η Άγκυρα προσπαθεί να προβάλλει την εικόνα, σύμφωνα με την οποία προχωράει η επαναπροσέγγισή της και η αποκατάσταση των σχέσεών της με χώρες, όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και άλλες, ως όλα δείχνουν, η διαδικασία αυτή γίνεται μετά πολλών και σοβαρών εμποδίων.

Κάτι, άλλωστε, που έσπευσε να καταστήσει σαφές και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σάμι Σούκρι, ο οποίος, απαντώντας στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του υπογράμμισε ότι η πορεία εξομάλυνσης των σχέσεων Αιγύπτου - Τουρκίας έχει ακόμα δρόμο.

Προηγουμένως, ο Μ.Τσαβούσογλου, κατά την πεπατημένη πρακτική της Αγκυρας, επιχείρησε να ρίξει όλες τις ευθύνες στην Ελλάδα για τα όποια προβλήματα υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και στις σχέσεις Αγκυρας - Καΐρου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα θέλει να μας στριμώξει».

Αν κρίνει κανείς, ωστόσο, από την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, στον οποίο εξέχουσα θέση έχει η Αίγυπτος, φαίνεται ότι τα προβλήματα της Τουρκίας με τον αραβικό κόσμο δεν οφείλονται τόσο στο δήθεν «ελληνικό στρίμωγμα», όσο σε βαθύτερες αιτίες.

Στην απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, μεταξύ άλλων:

-Επιβεβαιώνεται η δέσμευση για εννιαίες και κυρίαρχες Λιβύη και Συρία, με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητά τους.

-Απαιτείται να σταματήσουν κάθε λογής εξωτερικές επεμβάσεις.

-Καταδικάζεται η τουρκική επιθετικότητα στα συριακά εδάφη, ενώ εκφράζεται ανησυχία για τη συνέχιση των συγκρούσεων και την κλιμάκωσή τους στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

Να σημειωθεί πως στις περιοχές αυτές αναπτύσσουν δράση οι -προστατευόμενες από την Τουρκία- ομάδες ένοπλης αντιπολίτευσης, ενώ εκεί υπάρχουν και τουρκικά στρατεύματα.

-Καταγγέλλονται οι επεμβάσεις σε βάρος της κυριαρχίας αραβικών κρατών. Κάτι που θεωρείται απειλή συνολικότερα για την ασφάλεια των Αράβων.

-Καταδικάζονται οι επανειλημμένες τουρκικές εισβολές σε αραβικά εδάφη.

-Καλείται η Τουρκία να μην επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις αραβικών κρατών και να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Επίσης, να αποσύρει τις δυνάμεις της από αραβικά εδάφη και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έως ότου επιτευχθεί η πλήρης αποχώρηση αυτών των δυνάμεων.