Χαμός με την «Γαλάζια πατρίδα» – Στα μαχαίρια Φουάτ Οκτάι – Ουνάλ Τσεβίκοζ



Αντίθετη στάση με την θεωρία που πρεσβεύει η «Γαλάζια πατρίδα» φαίνεται να έχει η τουρκική αντιπολίτευση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, δήλωσε ότι «η Ελλάδα επιδεικνύει επιθετική στάση κάτω από τη μύτη μας», ενώ μιλώντας για τη «Γαλάζια Πατρίδα» κάλεσε το κόμμα της αντιπολίτευσης να «επικεντρωθεί» στην στάση της Αθήνας.

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας περιλαμβάνει τη βούληση μας να εκμεταλλευτούμε τα δηλωμένα ή τα διεθνή δικαιώματα της Τουρκίας, από ζωντανούς και μη ζωντανούς πόρους στις θάλασσες. Αν το CHP θέλει να δει ποιος ακολουθεί μια επεκτατική, μαξιμαλιστική πολιτική, δεν θα δει την Τουρκία αλλά την Ελλάδα που από απόσταση 600 χιλιομέτρων από τα δικά της εδάφη έρχεται και επιδεικνύει επιθετική στάση ακριβώς κάτω από τη μύτη μας. Όπως κάνουμε σε κάθε σπιθαμή των εδαφών μας υποστηρίζοντας την εθνική στάση του Προέδρου μας, έτσι θα υποστηρίξουμε μέχρι τέλους κάθε σημείο της Γαλάζιας Πατρίδας και δεν θα αφήσουμε κανέναν να καταπατήσει τα δικαιώματά μας» είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη, ωστόσο η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί την συγκεκριμένη. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Κόμματος Ουνάλ Τσεβίκοζ, η θεωρία αυτή «είναι επιθετική, επεκτατική και εκτείνεται πέρα από τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά στο αντιπολιτευόμενο κανάλι «Karar TV».

«Η έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας είναι μια ρητορική που βοήθησε την κυβέρνηση του AKP να στρατιωτικοποιήσει και να κάνει πιο επιθετική την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Είναι μια έννοια που επεκτείνεται πιο πέρα από τα υπαρκτά κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας και προβλέπει την επέκταση των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μεγαλύτερη έκταση. Όταν την περιοχή που ονομάζεται Γαλάζια Πατρίδα, που φτάνει μέχρι και τα 200 μίλια απόσταση, την δείτε ως περιοχή κυριαρχίας σας, τότε δημιουργείτε την εντύπωση της επιθετικής και επεκτατικής χώρας», δήλωσε.