Φρεγάτες: Τι γίνεται με το ελαφρύ αεροπλανοφόρο που θέλει να παντρέψει μαζί τους η ΕλλάδαΤι γίνεται με το ελαφρύ αεροπλανοφόρο που θέλει να παντρέψει μαζί τους η Ελλάδα; Ξεκίνησε σαν φήμη αλλά όλο και περισσότερο ακούγεται στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι όλο και περισσότερα ναυτικά σε όλο τον κόσμο αποκτούν ή θα αποκτήσουν αεροπλανοφόρα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Στη Γαλλία, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων χρονοτριβούν για τη χρησιμότητα ενός δεύτερου αεροπλανοφόρου αφού η επικρατούσα άποψη είναι πως τα αεροπλανοφόρα αποτελούν «τοτέμ» που έχουν «γίνει πολύ ευάλωτα σε πυραύλους».

Πάντως ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Νότια Κορέα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και σε λίγο καιρό η Τουρκία έχουν ρίξει μεγάλη βαρύτητα στα αεροπλανοφόρα για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο βρετανικός όμιλος Babcock, ο οποίος θέλει να πουλήσει στην Ελλάδα τις Type 31, με πλοία ενδιάμεσης λύσης της Type 23, πρόκειται να συμμετάσχει στην ανάπτυξη ενός νοτιοκορεατικού ελαφρού αεροπλανοφόρου.

Δεν είναι λίγες εκείνες οι φωνές και στην Ελλάδα που κάνουν λόγο για την ανάγκη ενός ελαφρού αεροπλανοφόρου για την χώρα, με σκοπό να αποτελέσει τη ναυαρχίδα – πλοίο διοίηκησης του ελληνικού Στόλου.

Η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία κινούνται προς αεροπλανοφόρα εξοπλισμένα με F35B.

Αυτό ήταν και το τουρκικό σχέδιο, όμως η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα αγοράς και κατασκευής 100 F-35 (σ.σ. μεταξύ των οποίων και Β) η Άγκυρα έμεινε με αεροπλανοφόρο χωρίς… αεροπλάνα. Έτσι θα το εφοδιάσει με Bayraktar.

Τα μίνι αμερικανικά αεροπλανοφόρα Wasp και ο γαλλικός στολίσκος
Η τουρκικη yeniakit.com.trμε προηγούμενο δημοσίευμά της στάθηκε στο ενδεχόμενο αποστολής στην Ελλάδα ενός γαλλικού στολίσκου, με την παρουσία ενός Mistral, μίας FREM και μίας La Fayette. Πρόκειται, σύμφωνα με τους Τούρκους, για «επίδειξη δύναμης εναντίον της Τουρκίας» ενώ τονίζουν πως ο στολίσκος θα εκτελεί αποστολές μαζί με «ελληνικές ναυτικές φρεγάτες και πολεμικά πλοία».

Τα μίνι αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ, όπως χαρακτηρίζονται τα πλοία τύπου Wasp, με μήκος 245 μέρα και εκτόπισμα 15.000 τόνων είναι μία από τις επιλογές του ΓΕΕΘΑ.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει στην συγκεκριμένη υπόθεση η απόσυρση από τις ΗΠΑ στο προσεχές μέλλον κάποιου πλοίου τύπου Wasp.

Μία τέτοια εξέλιξη, αν οι Αμερικανοί βάλουν το συγκεκριμένο σενάριο στο τραπέζι, θα τροποποιήσει κατά πολύ την απόφαση των Ελλήνων ναυάρχων αναφορικά με τις υποψήφιες προς αγορά από την Αθήνα αμερικανικές φρεγάτες.