Αρμενία και Ιράν σε επιφυλακή με τις ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν- Τουρκίας- Πακιστάν



Η Ρωσίδα  Καρίνε Γκεβοργκιάν εμπειρογνώμονας σε θέματα του Καυκάσου, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν, μαζί με το Πακιστάν και την Τουρκία, ετοιμάζουν κλιμάκωση με την Αρμενία και το Ιράν θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο επιθετικών ενεργειών.

Αυτό τεκμαίρεται από τα πρόσφατα γεγονότα με την αστυνομία του Αζερμπαϊτζάν να ελέγχει τα ιρανικά φορτηγά.
 
Το Μπακού μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πολιτικό παράγοντα ως μοχλό για να ασκήσει πίεση στην αρμενική και ιρανική πλευρά.

Ο στρατός του Ιράν στα σύνορα

Η Τεχεράνη ενίσχυσε τις θέσεις της στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, κοντά στην Αρμενία και την Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν.

 Υπάρχει συγκέντρωση πολεμικών μονάδων του ιρανικού στρατού.

 Η ανησυχία της Τεχεράνης θα μπορούσε να προκληθεί από τους ευρείας κλίμακας ελιγμούς των ειδικών δυνάμεων του Πακιστάν, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας, που πραγματοποιούνται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν.

Από την άποψη αυτή, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του για την παραβίαση της σύμβασης για την Κασπία Θάλασσα από το Μπακού.

Στο πλαίσιο τέτοιων δηλώσεων, το Ιράν συνεχίζει να συσσωρεύει στρατεύματα στα βόρεια σύνορά του, προκαλώντας κλιμάκωση των εντάσεων.

Οι ιδιαιτερότητες των στρατιωτικών ασκήσεων θα πρέπει να ληφθούν υπόψη ενόψει του κινδύνου προκλήσεων από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν.

Τέτοια παιχνίδια είναι ευεργετικά για την Άγκυρα, αφού η χώρα αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Η Τουρκία έχασε την επιρροή της στην Τυνησία, το Μαρόκο, το Σουδάν και τη Λιβύη.

Η Άγκυρα και το Μπακού αποζημιώνουν για τις αποτυχίες τους στα σύνορα με την Αρμενία και σκοπεύουν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην περιοχή.

Από την πλευρά του Ιράν, η συγκέντρωση των στρατιωτικών μονάδων πραγματοποιείται με την αντίληψη ότι ο κίνδυνος πιθανής στρατιωτικής δράσης είναι εξαιρετικά υψηλός.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, έως και 8.000 Ισλαμιστές ενδέχεται να βρίσκονται στην Αυτόνομη Δημοκρατία του Ναχιτσεβάν και στα εδάφη γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ που έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του Αζερμπαϊτζάν, τόνισε η ειδικός

actualnews.org, rossaprimavera.ru, yandex.ru