Η Τουρκία τοποθετεί «έξυπνους πύργους» στα σύνορα με το Ιράν



Η Τουρκία συνεχίζει να χτίζει έναν αρθρωτό τοίχο με έξυπνους πύργους στα σύνορα με το Ιράν στα νοτιοανατολικά της χώρας για να αποτρέψει τη ροή της παράνομης μετανάστευσης και του λαθρεμπορίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το τείχος και οι πύργοι εκτείνονται από την επαρχία Βαν, η οποία έχει τα μεγαλύτερα σύνορα με το γειτονικό Ιράν, μέχρι την επαρχία Χακκάρι, όπου έχει ανοίξει ένα χαντάκι 130 χιλιομέτρων και ολοκληρώνεται ένα τείχος 7 χιλιομέτρων

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επιδιώκει να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με το Ιράν, προκειμένου να αποτρέψει την εισροή μεταναστών μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Πρόσθετες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα μετά τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο κυβερνήτης του Βαν, Μεχμέτ Εμίν Μπιλμέζ στο Anadolu, σημειώνοντας ότι τρεις συμβαλλόμενες εταιρείες εργάζονται για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα.

«103 οπτοηλεκτρονικοί πύργοι έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος των συνόρων. Υπάρχουν θερμικές απεικονίσεις, αισθητήρες, ραντάρ <...> Οι πύργοι είναι επίσης εξοπλισμένοι με συστήματα που καθορίζουν την κατεύθυνση της λήψης. Αξιοποιούμε στο έπακρο τα drones. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας λειτουργούν στα σύνορα όλο το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας όλα τα τεχνολογικά δεδομένα », δήλωσε ο Μπιλμέζ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλοι 750 αξιωματικοί των ειδικών δυνάμεων, 35 ταξιαρχίες με 50 θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού παρακολουθούν επίσης τα σύνορα.

Νωρίτερα, τα ΜΜΕ έγραψαν ότι το 2020, περισσότεροι από 500 χιλιάδες πρόσφυγες εισήλθαν παράνομα στην Τουρκία μόνο από την επαρχία Βαν.