Η Τουρκία διάλεξε στρατόπεδο – Σφιχτή αγκαλιά με την Ρωσία;



Η Τουρκία φαίνεται πως διάλεξε στρατόπεδο αφού σύμφωνα με πληροφορίες του ΟPEN η Άγκυρα οδεύει σε εξοπλιστικό μπαράζ από την Ρωσία.

Όπως ανέφερε το OPEN TV η Τουρκία βρίσκεται σε τελικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία για την απόκτηση S400, Beriev, συστήματων Ηλεκτρονικού Πολέμου για ελικόπτερα, ρώσικα αντιεροπορικά συστήματα και ίσως συνεργασία με την Ρωσία στο TF-X.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ, αν επιβεβαιωθούν οι συγκεκριμένες πληροφορίες, την ώρα που η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει πως η Άγκυρα θα υποστεί επιπλέον κυρώσεις αν συνεχιστεί η παρουσία των ρωσικών S-400 στην επικράτειά της.

Βέβαια, οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, η επικράτηση των Ταλιμπάν και η άναρχη υποχώρηση των ΗΠΑ, έχουν αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ είχε χαρακτηρίσει «τεράστιο λάθος του Ερντογάν την απόκτηση των S-400».

Μένει να φανεί αν τελικά οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην συγκεκριμένη προσέγγιση ή αν η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αλλάξει «τόνο» στην επικοινωνία της με την Άγκυρα.

Ήδη πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έπλεξε το… εγκώμιο της Τουρκίας σε ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως «ανεκτίμητο συνεργάτη στην περιοχή».