Συρία: Ο Τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί απαγορευμένες βόμβες διασποράς εναντίων αμάχων



Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την Τετάρτη το χωριό Χοσάν, τον αυτοκινητόδρομο Μ4 και την οδό Σακίρ στα δυτικά της Αϊν aσα.

Αναφέρεται ότι πυρομαχικά διασποράς χρησιμοποιήθηκαν σε επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ένας πολίτης.

Το τουρκικό κράτος διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη βορειοανατολική Συρία σχεδόν καθημερινά. Πολιτικοί οικισμοί βομβαρδίζονται κάθε μέρα.

ΒΟΜΒΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Δεν είναι η πρώτη φορά που το τουρκικό κράτος χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς, τα οποία απαγορεύονται από τις διεθνείς συμβάσεις, συγκεκριμένα από τη Σύμβαση του Όσλο, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου 2010. Βόμβες διασποράς είχαν χρησιμοποιηθεί προηγουμένως εναντίον αμάχων οικισμών και αντάρτικων δυνάμεων αρκετές φορές στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ). Τα πυρομαχικά διασποράς σκότωσαν ή τραυμάτισαν πολλούς ανθρώπους.

Οι βόμβες διασποράς αποτελούν μακροπρόθεσμο κίνδυνο. Μπορεί να μην εκραγούν μετά την πτώση τους. Τα μη εκραγμένα πυρομαχικά διασποράς μπορούν να εκραγούν ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τη Handicap International, τα απορρίμματα πυρομαχικών διασποράς σκότωσαν τουλάχιστον 149 άτομα σε 8 χώρες και περιοχές το 2018. Συνολικά 26 χώρες και περιοχές εξακολουθούν να φέρουν τα υπολείμματα αυτών των βομβών.