Οι ΗΠΑ δωρίζουν στρατιωτικά οχήματα στη Δύναμη Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου



Η Δύναμη Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KSF) παρέλαβε 55 στρατιωτικά οχήματα - δωρεά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός, σύμφωνα με την Πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Βιόσα Οσμάνι, θα βοηθήσει την KSF να αναπτύξει την ικανότητά του να διατηρεί και να εγγυάται την ειρήνη.

Η Οσμάνι είπε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ στον μετασχηματισμό του KSF έχει ιδιαίτερη σημασία.

«Αυτοί οι εξοπλισμοί θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε περαιτέρω τις ικανότητές σας, που προβλέπονται στο ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης, με βάση τη νέα αποστολή και εντολή σας. Αυτά θα επηρεάσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Δύναμης Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου- KSF να αυξηθούν σημαντικά και ο στρατός μας να είναι πλήρως αλληλεπιδραστικός με τους εταίρους μας, ειδικά με τις ΗΠΑ, ώστε να είναι εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας όχι μόνο στην περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την κόσμο», είπε η Οσμάνι κατά την τελετή αποδοχής αυτών των οχημάτων.

Η Οσμάνι είπε ότι ελπίζει ότι η επόμενη φάση της μετάβασης του KSF θα περιλαμβάνει την παροχή ελικοπτέρων.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, είπε ότι η αμερικανική δωρεά 55 οχημάτων θα χρησιμεύσει στις KSF για να είναι εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή και όχι μόνο.

«Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε αμυντικές πολιτικές, να ενημερώνουμε το νομικό πλαίσιο και να αναπτύσσουμε επιχειρησιακή ικανότητα των δυνάμεων μας, προκειμένου να είμαστε συμβατοί και διαδραστικοί με το ΝΑΤΟ, και με στόχο την προσέγγιση και την ένταξη σε αυτόν τον οργανισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κούρτι.

Τα οχήματα που η αμερικανική κυβέρνηση έχει δωρίσει στις KSF είναι τύπου ASV (Armored Security Vehicle).

Η παραγωγή αυτών των στρατιωτικών οχημάτων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιούνται ευρέως στον αμερικανικό στρατό.

Πριν από λίγο καιρό, το Κοσσυφοπέδιο αγόρασε άλλα 51 στρατιωτικά οχήματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2018, υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας AM General και της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου για τον εξοπλισμό της KSF με 51 οχήματα Humvee.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε να αγοράσει δύο drones για τις ανάγκες του FSK αξίας περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ.

Lajm

The Hellenic Information Team