Φρεγάτες: Τι χάλασε τους ναυάρχους με τις γαλλικές FDI HNΤι χάλασε τους ναυάρχους με τις γαλλικές FDI HN, πρώην Belharra και γιατί;

Οι Γάλλοι έχουν προτείνει ένα αρκετά καλό πλοίο στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα υψηλές δυνατότητες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ραντάρ του γαλλλικού πλοίου, το SeaFire 500, το οποίο μπορεί να σκανάρει όλα τα παράλια της Τουρκίας και να ανιχνεύσει έως 800 στόχους ταυτόχρομα.

Την ίδια ώρα τα 32 κελιά των FDI HN μπορούν να φιλοξενήσουν 32 βλήματα Aster 30, τα οποία χρειάζεται ιδιαίτερα η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που λείπει από την γαλλική πρόταση των FDI HN είναι η έλλειψη Ηλεκτρονικών Αντιμέτρων (ECM).

Μία ενδεχόμενη σύρραξη της Ελλάδας και της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι σίγουρο πως θα φέρει στο πεδίο την εντατική χρήση εξελιγμένων τεχνολογιών ECM από την Τουρκία.

Οι ναύαρχοι, το τελευταίο που θέλουν να δουν είναι το… καμάρι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού να μην μπορεί να αντιδράσει στην όποια τουρκική προκλητική ενέργεια.

Αυτό που σχεδόν… χάλασε τους ναυάρχους είναι πως η Γαλλία προτείνει στην Ελλάδα φρεγάτες χωρίς ECM την ώρα που η ίδια η Γαλλία χρησιμοποιεί στα πολεμικά της πλοία ECM.

Oι Γάλλοι δικαιολόγησαν την έλλειψη ECM στο ότι αντίστοιχη δράση μπορεί να επιδείξει και το ραντάρ SeaFire 500 που διαθέτουν τα πλοία.

Ο ανταγωνισμός διαθέτει αυτά που δεν δίνουν οι Γάλλοι
Nα θυμίσουμε πως ένα βασικό πλεονέκτημα των αμερικανικών φρεγατών είναι ότι έχουν σχεδιαστεί με βάση τις αρχές κυβερνο-άμυνας.

Η HF2 είναι ίσως το καλύτερα εξοπλισμένο πλοίο σε δυνατότητες κυβερνο-άμυνας από τα πλοία των προτάσεων που έχει στα χέρια της η Αθήνα.

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν περνά απαρατήρητο από τους Έλληνες ναυάρχους, αφού η Τουρκία έχει κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε όλα τα παραπάνω να προσθέσουμε πως η γαλλική ενδιάμεση λύση που βασίζεται στις φρεγάτες Jean Bart και Latouche-Tréville θεωρείται ανεπαρκής, δεδομένου ότι τα πλοία αυτά δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό.