Ένοπλες Δυνάμεις: «Απόβαση» στην Αίγυπτο! Κομάντο του ΓΕΕΘΑ, μαχητικά και πλοία στην Bright Star '21



Στην μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Αιγύπτου οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα με μεγάλη αποστολή δυνάμεων – Συμμετοχή οκτώ χωρών και με την Τουρκία… απούσα – «Φωτιά» στην Μεσόγειο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Με στόχο τη δημιουργία ενός άξονα ασφάλειας και σταθερότητας, η Χώρα μας ενισχύει συνεχώς τους δεσμούς με την πανίσχυρη στρατιωτικά Αίγυπτο, θέτοντας αμφότερες την Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν στην… απομόνωση. Άλλωστε, η σύγχρονη Αίγυπτος του Στρατηγού Σίσι έχει την τάση να αποτινάξει από πάνω της τη μουσουλμανική οπισθοδρόμηση και να θέσει τις βάσεις για μια ισχυρή συνεργασία με χώρες της Δύσης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιείται από σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 2021, μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, η μεγάλη πολυεθνική άσκηση «Bright Star 21» που διοργανώνει η Αίγυπτος, φέρνοντας στα νερά της Μεσογείου τις επίλεκτες δυνάμεις πολλών χωρών, οι οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν στα απαιτητικά σενάρια που σχεδιάζει η στρατιωτική ηγεσία του Καΐρου.

Για να αντιληφθείτε το μέγεθος και τη σπουδαιότητα της άσκησης αρκεί να δείτε τις χώρες που θα λάβουν μέρος στην άσκηση. Πέραν της Ελλάδας, θα συμμετάσχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Αιγύπτου, των ΗΠΑ, της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιορδανίας, του Πακιστάν και της Σαουδικής Αραβίας. Παρατηρητές στην άσκηση είναι το Σουδάν, το Μαρόκο, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράκ, η Τυνησία, η Ισπανία, το Κουβέιτ, η Νιγηρία, η Τανζανία και η Κένυα.

Ένοπλες Δυνάμεις: Από μαχητικά και φρεγάτα μέχρι κομάντο
Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις λαμβάνουν μέρος με μια εντυπωσιακή αποστολή, αποτελούμενη από μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, άνδρες του Στρατού Ξηράς και φυσικά τους επίλεκτουςκομάντο της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, η οποία από τις πρώτες κιόλας ασκήσεις που λαμβάνει μέρος εντυπωσιάζει με την άρτια εκπαίδευση και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν τα στελέχη της.

Ήδη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχουν καταπλεύσει η φρεγάτα ΥΔΡΑ και το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, ενώ τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 block 52+ από την 337 Μοίρα της Λάρισας θα βρίσκονται τις επόμενες δύο εβδομάδες σε αεροπορική βάση του Καΐρου, απ’ όπου θα απογειώνονται και θα επιχειρούν πάνω από τη Μεσόγειο.

Αυτό που εντυπωσιάζει στην ελληνική αποστολή είναι η συμμετοχή στην άσκηση δεκάδων στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Οι πεζοναύτες βρίσκονται ήδη στην Αλεξάνδρεια, μιας και μετέβησαν με το αρματαγωγό ΛΕΣΒΟΣ, ενώ τις επόμενες μέρες θα βρεθούν στην Αίγυπτο, Αλεξιπτωτιστές της ΔΕΠ, Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου, Ομάδα Μηχανοκίνητου Πεζικού, Ομάδα Μηχανικού, επιτελείς Αξιωματικοί και επιτελείς σύνδεσμοι και φυσικά προσωπικό υποστήριξης.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: