Πύραυλοι Hellfire στην Ελλάδα: «Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την προμήθειά τους



Το «πράσινο φως» έδωσε το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας στην κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, η οποία κέρδισε συμβόλαιο αξίας 101 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή και προμήθεια πυραύλων τύπου AGM-114 «Hellfire» στην Ινδονησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ αλλά και την Ελλάδα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ ανέφερε χθες ότι ο ένας από τους τέσσερις βασικούς επιχειρηματικούς τομείς του αμερικανικού κολοσσού Lockheed Martin, που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη πυραύλων και συστημάτων ελέγχου πυρός « Lockheed Martin Missiles and Fire Control» ανέλαβε σύμβαση για την κατασκευή και παράδοση βλημάτων Hellfire σε συμμαχικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το Πεντάγωνο λέει χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία «Lockheed Martin Missiles and Fire Control – Orlando, Florida» κέρδισε σύμβαση αξίας 101.332.412 δολαρίων για τη σύμβαση W31P4Q-18-C-0130 που αφορά την προμήθεια πυραύλων Hellfire. και σχετικού υλικού υποστήριξης. Στη συνέχεια γίνεται γνωστό ότι η κατασκευή των πυραύλων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου του 2024, ενώ οι προμήθειες αυτές αφορούν αφενός τα δημοσιονομικά έτη 2019, 2020,2021 και αφετέρου τις Στρατιωτικές Πωλήσεις Εξωτερικού για την Ινδονησία, την Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

Επιπρόσθετα, η «Lockheed Martin Missiles and Fire Control – Orlando, Florida» κέρδισε συμπληρωματική σύμβαση αξίας 29 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια αδιευκρίνιστου τύπου πυραύλων στον αμερικανικό στρατό. Σημειώνεται ότι ο πύραυλος AGM-114 «Hellfire» είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς πυραύλους αέρος – εδάφους που χρησιμοποιεί τόσο ο αμερικανικός στρατός όσο και αρκετοί συμμαχικοί και νατοϊκοί στρατοί.

Τα χαρακτηριστικά του Hellfire
Τα αρχικά AGM της επίσημης ονομασίας του AGM-114 σημαίνουν «Air-Ground Missile» δηλαδή πύραυλος αέρος – εδάφους, ενώ το ψευδώνυμο Hellfire προέκυψε από την χαρακτηριστική ορολογία του «Heliborne, Laser, Fire and Forget Missile» πρόκειται δηλαδή για βλήμα το οποίο μετά την εκτόξευσή του, κατευθύνεται από μόνο του προς τον εχθρικό στόχο με την χρήση συστήματος καθοδήγησης με λέιζερ.

Ζυγίζει περίπου 49 κιλά και διαθέτει το λεγόμενο σύστημα καθοδήγησης SALH (Semi-Active Laser Homing) δηλαδή ημι-ενεργή καθοδήγηση προς τον στόχο με την χρήση λέιζερ, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια σειρά αποστολών από ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Έχουν αναπτυχθεί διάφορες εκδόσεις και παραλλαγές του πυραύλου Hellfire για ρόλους επιφανείας – επιφανείας αλλά και επιφανείας – αέρος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται ήδη στο οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και είναι το «αγαπημένο όπλο½ της Αεροπορίας Στρατού και ειδικότερα των επιθετικών ελικοπτέρων Apache.

Με πληροφορίες από: DefenseWorld