Αιγύπτιοι κομάντος στην Κύπρο - Ισχυρό μήνυμα αποτροπής από Λευκωσία και Κάιρο - Στο Αιγαίο το Piri Reis



Πλησιάζουν στην Κύπρο τα τουρκικά αντιρυπαντικά - Ασκήσεις με χρήση όπλων δυτικά του Καστελόριζου από την Άγκυρα

Με τα σκάφη αντιρυπαντικής τεχνολογίας που στέλνει η Τουρκία προκειμένου να αναλάβει την εκκαθάριση της πετρελαιοκηλίδας που έχει προκύψει στα ανατολικά της Κύπρου, οι νεότερες εξελίξεις δείχνουν πως η κατάσταση θερμαίνεται και πάλι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταρχήν πέρα από την άσκηση Bright Star την οποία θα διεξαγάγουν Ελλάδα και Αίγυπτος στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας, το Κάιρο στέλνει ένα ακόμα μήνυμα ισχύος προς την Άγκυρα στέλνοντας κομάντος στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου: «Από 01 έως 17 Σεπτεμβρίου 2021, θα πραγματοποιηθεί, στην Κύπρο άσκηση ειδικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ/2021», στην οποία θα συμμετέχει προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με την Πολυεθνική Άσκηση «BRIGHT STAR/2021», η οποία θα διεξαχθεί στην Αίγυπτο, με τη συμμετοχή προσωπικού από την Εθνική Φρουρά.

Σκοπός της άσκησης, είναι η συνεκπαίδευση του προσωπικού σε αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον αγώνα κατοικημένων τόπων, την εκτέλεση επιχειρησιακών βολών, την παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο της μάχης και τη συνεργασία των ομάδων σχεδίασης και διοίκησης των συνεκπαιδευμένων.   

Η συγκεκριμένη άσκηση, εντάσσεται στο πλαίσιο του Διμερούς Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των δυο κρατών και συμβάλει σημαντικά στην επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του προσωπικού ειδικών δυνάμεων της ΕΦ, ενισχύει τη διαλειτουργικότητα και αποδεικνύει έμπρακτα την άριστη σχέση μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών».

Το Seyit Onbasi και το Nene Hatun, τα δύο πλοία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας που στέλνει η Τουρκία, τα οποία μάλιστα ξεκίνησαν από την Κωνσταντινούπολη, βρίσκονταν το απόγευμα της Πέμπτης στα ανοιχτά της Αττάλειας, κι ενώ ο Νίκος Δένδιας συμμετέχοντας στο συνέδριο «2021 Bled Strategic Forum», στο πάνελ με θέμα: «Η Μεσόγειος: μια γεωστρατηγική σκακιέρα» τόνιζε χαρακτηριστικά: «Το Κυπριακό μπορεί να λυθεί, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό των κανόνων του 21ου αιώνα, το Διεθνές Δίκαιο, όχι με πρακτικές του 19ου αιώνα, με παράνομη κατοχή εδαφών, στρατιωτικές βάσεις και «διπλωματία των κανονιοφόρων». Αυτό είναι το παρελθόν και δεν είναι καλό ούτε για την Τουρκία».

“Κωδικοποιημένο μήνυμα” πιθανής τουρκικής στρατιωτικής δράσης σε Αιγαίο/Α.Μεσόγειο

Παρά ταύτα φαίνεται πως η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να δοκιμάσει τα νεύρα και την ετοιμότητα της Ελλάδας καθώς πέρα από το ερευνητικό Yunus το οποίο πρόκειται να στείλει γύρω από το Καστελόριζο σε μια περιοχή που δέσμευσε με παράτυπη NAVTEX για ένα ολόκληρο μήνα, προχωρά σε δύο ακόμα κινήσεις.

Δεσμεύει περιοχή δυτικά του Καστελορίζου για άσκηση με χρήση όπλων για την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και παράλληλα στέλνει το ερευνητικό Πίρι Ρέις σε περιοχή εντός τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά ακριβώς απέναντι από την Λέσβο προκειμένου να δοκιμάσει την ετοιμότητα των μέσων επιτήρησης της Ελλάδας.