Ελληνοτουρκικά: Rafale από το Κατάρ και τουρκικά F16 μαθαίνουν τα μυστικά της Ελλάδας



Rafale από το Κατάρ και τουρκικά F16 πετούν μαζί στην άσκηση Anatolian Eagle.

Οι Τούρκοι άρχισαν να κυκλοφορούν φωτογραφίες από την συνεκπαίδευση καταριανών Rafale και τουρκικών F-16, σε μία προσπάθεια να απαντήσουν επικοινωνιακά στην αγορά από την Ελλάδα συνολικά 24 Rafale.

Ήδη τα πρώτα δύο Rafale έχουν φτάσει στην Ελλάδα και θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα 16 + 6 (σ.σ. τα έξι αυτά ίσως είναι τα F4.2).

H Τουρκία δεν μπορεί να απαντήσει στην ελληνική κίνηση αγοράς των Rafale. Ο γερασμένος τουρκικός στόλος των F-16 δεν έχει καμία τύχη απέναντι στα ελληνικά Rafale.

Όμως η Άγκυρα, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ της προμήθειας των ελληνικών Rafale, έβαλε μπροστά το σχέδιο αντιμετώπισής τους. Και το σχέδιο αυτό περιλάμβανει πρώτα το να μάθουν τα συγκεκριμένα αεροπλάνα.

Έτσι, η Τουρκία στράφηκε προς το Κατάρ, το οποίο διαθέτει Rafale, ώστε να μάθει τα μυστικά των γαλλικών μαχητικών.

Μάλιστα, καταριανά Rafale συμμετείχαν στην άσκηση Anatolian Eagle, απ’ όπου και η παραπάνω φωτογραφία, στην οποία φαίνονται τουρκικά F-16 να πετούν μαζί με καταριανό Rafale.

Oι Τούρκοι έχουν σχεδιάσει την παρουσία των καταριανών Rafale στο τουρκικό έδαφος, με σκοπό την εκπαίδευση των Καταριανών πιλότων (σ.σ. κάθε καταριανό Rafale θα πετάει μαζί και με Τούρκο συγκυβερνήτη), όμως έτσι η Άγκυρα θα έχει την ευκαιρία να μάθει και τα γαλλικά μαχητικά, τα οποία τα τουρκικά F-16 θα πρέπει σε λίγο καιρό να αντιμετωπίσουν και στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ψάχνουν τρόπους να αποφεύγουν τους Meteor
Βασικός πονοκέφαλος των Τούρκων είναι οι πύραυλοι Meteor (σ.σ. με εμβέλεια άνω των 110 χλμ.) που διαθέτουν τα Rafale, οι οποίοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στα εχθρικά μαχητικά. Μάλιστα, τα ελληνικά Rafale, με τους συγκεκριμένους πυραύλους θα απαγορεύσουν ουσιαστικά την έξοδο των τουρκικών F-16 στο Αιγαιό.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι γνωρίζουν πως πρέπει να βρουν τρόπο να απαντήσουν στο συγκεκριμένο πρόβλημα, έτσι μαθαίνουν τα Rafale μέσω του Κατάρ, ώστε να έχουν τρόπους αντιμετώπισης των ελληνικών Rafale.