Η Τουρκία συνέλαβε 15 φερόμενους συνεργάτες της ισραηλινής Μοσάντ



Η Τουρκία συνέλαβε 15 υπόπτους που φέρεται να συνεργάστηκαν με την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ στο έδαφός της, ανέφερε την Πέμπτη η τουρκική εφημερίδα Sabah και αναμετέδωσε η ισραηλινή Haaretz.
 
Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, οι ύποπτοι συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα.

Κατηγορούνται ότι παρείχαν στη Μοσάντ (Mossad) πληροφορίες για Τούρκους πολίτες και ξένους φοιτητές που σπουδάζουν στη χώρα.

Οι ύποπτοι παρείχαν πληροφορίες στην ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών για φοιτητές που ενδεχομένως θα εργαστούν σε αμυντικές βιομηχανίες.

Η επιχείρηση για τη σύλληψη των υπόπτων από τις τουρκικές υπηρεσίες διήρκεσε ένα χρόνο και αναμένεται να ασκηθούν κατηγορίες εναντίον τους, σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα σημείωσε επίσης ότι όλοι οι συλληφθέντες είναι Άραβες.

Η επιχείρηση διεξήχθη από την Τουρκική Εθνική Οργάνωση Πληροφοριών (MİT).

Οι συλληφθέντες κρατούνται σε πέντε κελιά, τρεις στο καθένα.

Η Daily Sabah υποστηρίζει ότι επιχειρούσαν σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες.

Συνελήφθησαν όλοι κατά τη διάρκεια επιχείρησης της MİT το πρωί της 7ης Οκτωβρίου.

Οι ύποπτοι ήταν υπό παρακολούθηση «για περίπου ένα χρόνο», κατά τη διάρκεια του οποίου κατασκόπευαν κυρίως Παλαιστίνιους που ζουν στην Τουρκία.

Προφανώς στόχος των Ισραηλινών ήταν να παρακολουθείται στενά η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, που έχει την έδρα της στην Τουρκία.

Η σχέση της Άγκυρας με την Ιερουσαλήμ είναι δύσκολη τα τελευταία χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως υπερασπιστής των Παλαιστινίων και έχει εξαπολύσει σφοδρές επιθέσεις κατά του Ισραήλ σε περιόδους ένοπλων συγκρούσεων.

Τον περασμένο Μάιο, σε ένα tweet, ο Ερντογάν καταδίκασε έντονα τις «ειδεχθές επιθέσεις του Ισραήλ» εναντίον των Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Φύλακας των Τειχών».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους αδελφούς και τις αδελφές μας Παλαιστίνιους σε όλες τις συνθήκες».