Το Ιράν θα έχει επαρκές ουράνιο για πυρηνική βόμβα μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2022Το Ιράν έχει εμπλουτίσει περισσότερα από 120 κιλά ουράνιο στο 20%, δήλωσε ο επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ Εσλαμί, το βράδυ του Σαββάτου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
 
«Περάσαμε τα 120 κιλά», ανέφερε το IRNA. «Έχουμε περισσότερα από αυτόν τον αριθμό».

«Ο λαός μας γνωρίζει πολύ καλά ότι έπρεπε η Δύση να μας δώσει το καύσιμο εμπλουτισμένο στο 20% για να το χρησιμοποιήσουμε στον αντιδραστήρα της Τεχεράνης, αλλά δεν το έκανε», είπε ο Εσλαμί.

Εάν αληθεύει, οι αριθμοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ένα σημαντικό άλμα στον εμπλουτισμό ουρανίου, ενδεχομένως τελικά προς ένα πυρηνικό όπλο εάν η Τεχεράνη έκανε την επιλογή να προσπαθήσει να σπάσει το πυρηνικό όριο.

Τον περασμένο μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δήλωσε ότι το Ιράν είχε 84,3 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στο 20%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στα τέλη Αυγούστου, η Τεχεράνη είχε αυξήσει το απόθεμά της σε εμπλουτισμένο ουράνιο στο 20% στα 84,3 κιλά, επίπεδο το οποίο θεωρητικά της επιτρέπει να παράγει ιατρικά ισότοπα, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη διάγνωση ορισμένων καρκίνων.

Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η Ισλαμική Δημοκρατία ξεπέρασε το άνευ προηγουμένου όριο του 60% και παρήγαγε από 10 κιλά, πλησιάζοντας το 90% που απαιτείται για την κατασκευή μιας βόμβας.

Σύμφωνα με το Εβραϊκό Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής (JINSA), 155 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στο 20% θα ήταν αρκετά για να κατασκευαστεί πυρηνική βόμβα.

Πριν από την ιρανική ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου, το JINSA είχε πει ότι εάν το Ιράν συνεχίσει θα επιτύχει επαρκές ουράνιο για πυρηνικό όπλο μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2022.

loading...