"Γειώνουν" οι Ρώσοι τα Bayraktar στο Donbas: Απέτυχαν την αποστολή τους, δεν έχουν υψηλό βαθμό μαχητικότητας



Μόνο κατά σμήνη επιφέρουν κάποιο αποτέλεσμα αλλά έτσι καθίστανται ευάλωτα

Το βάπτισμα του πυρός έλαβαν για πρώτη φορά στο Ντονμπάς τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «Bayraktar», που απέκτησε πριν από λίγο καιρό η Ουκρανία. Το Γενικό Επιτελείο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, επιβεβαίωσε επίσημα την πρώτη μάχιμη χρήση του τουρκικού UAV «Bayraktar» στην πρώτη γραμμή του Ντονμπάς. Αυτό συνέβη στο πλαίσιο μιας απότομης επιδείνωσης της κατάστασης, στον νότιο τομέα του μετώπου, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα προσπάθησαν να καταλάβουν το μικρό χωριό Staromaryevka.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν στην περιοχή Telmanovsky του Donbass, με βομβαρδισμούς πυροβολικού από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Telmanovo και του Staromaryevka. 

Μη συναντώντας αντίσταση, η ομάδα αναγνώρισης της ουκρανικής 93ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας έστησε μια αυτοσχέδια διάβαση πάνω από το Κάλμιους και μπήκε τη νύχτα στη Σταρομάριεφκα. Όπως έγινε γνωστό, κρέμασαν την ουκρανική σημαία στην πλατεία του χωριού, στάθηκαν για λίγο και επέστρεψαν στην όχθη του ποταμού τους.

Όλα αυτά όμως έγιναν με τη συνοδεία ενεργητικής υποστήριξης πυροβολικού. Σύμφωνα με αρκετές αναφορές, η πυκνότητα των πυρών του ουκρανικού πυροβολικού (από όλμους έως οβίδες των 122 mm) ήταν συγκρίσιμη, με τις πιο δύσκολες περιόδους του 2014 και του 2015. Ο βομβαρδισμός δεν έγινε πλέον μόνο στο Telmanovo και στο Staromaryevka, αλλά και σε άλλους οικισμούς, συμπεριλαμβανομένων άλλων τομέων του μετώπου, για παράδειγμα, κοντά στο Gorlovka και το Yasinovataya. Η εντύπωση ήταν, ότι δεν επρόκειτο για μια τυπική επιχείρηση  αλλά ετοιμαζόταν κάτι πιο σοβαρό.

Ήταν αυτή τη στιγμή που το drone Bayraktar εμφανίστηκε στον ουρανό του Donbass.

Τώρα η ουκρανική πλευρά ισχυρίζεται, ότι το drone δεν πέρασε τη γραμμή οριοθέτησης και δεν εισέβαλε στο έδαφος της ΛΔΔ. Αυτό απαγορεύεται από τις συμφωνίες του Μινσκ και άλλες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που τελούν υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ. Από την άλλη, η βολή της επίθεσης ενός «μοναχικού» κανονιού στο έδαφος έγινε σχεδόν κάθετα, δηλαδή από αεροσκάφος, το οποίο ωστόσο διέσχισε τη γραμμή οριοθέτησης.
 
Ως γνωστόν, η Ουκρανία αγόρασε 12 Bayraktar από την Τουρκία το 2019 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Poroshenko. Μεταφέρθηκαν στο Κίεβο στις παρελάσεις την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Οι πρώτες ασκήσεις με εισαγόμενα UAV πραγματοποιήθηκαν μόνο αυτό το καλοκαίρι. Και το θέμα, δεν είναι μόνο ότι ήταν απαραίτητη η εκπαίδευση των χειριστών. Ο λεγόμενος εκσυγχρονισμός των τουρκικών UAV κράτησε δύο χρόνια. Σε γενικές γραμμές, χρειάζονταν επαρκή όπλα.

Τώρα μιλάμε για βόμβες MAM-C. Αυτή είναι επίσης μια τουρκική εξέλιξη: μια μικροβόμβα με ημιενεργό σύστημα καθοδήγησης λέιζερ, ειδικά δημιουργημένη για το Bayraktar. Γεγονός είναι ότι για ένα UAV αυτής της κατηγορίας, το βάρος της φόρτισης που μεταφέρει είναι εξαιρετικά σημαντικό. Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι μηχανικοί έπρεπε να εφεύρουν μια μικροβόμβα, αλλά ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση, το εντυπωσιακό αποτέλεσμα δεν είναι πολύ εντυπωσιακό. Οι Ρώσοι ισχυρίζονται, ότι ναι μεν το κανόνι επλήγη αλλά οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν μικρές.

Ο υψηλός βαθμός μαχητικής αποτελεσματικότητας που επέδειξαν τα τουρκικά drones στο Καραμπάχ, είναι εφικτός μόνο όταν χρησιμοποιούνται σε «σμήνος» - ταυτόχρονα με μεγάλο αριθμό και σε πλήρη απουσία αεράμυνας. 

Οι Ρώσοι το συμπεραίνουν εκ του λόγου, ότι στην επίθεση του Bayraktar στο Ντονμπάς, δεν επέφερε καίρια πλήγματα και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι επιλέχθηκε περιοχή δράσης του, που στερούταν αεράμυνας.  Πιστεύουν επίσης, ότι  τα UAV που αγοράστηκαν με πολλά  χρήματα, ήταν υποχρεωμένα να εμφανιστούν στους ουρανούς πάνω από το Donbas αργά ή γρήγορα. «Υπάρχουν μόνο δώδεκα από αυτά  και με κάποια επιθυμία, η τοποθεσία τους μπορεί να εντοπιστεί. Έτσι, έχουμε να κάνουμε με μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων και όχι με μια πραγματική πολεμική χρήση ενός σύγχρονου drone».  αναφέρουν

Αξιοσημείωτο είναι, ότι η ουκρανική πλευρά επέλεξε ακριβώς εκείνο το τμήμα του μετώπου, όπου δεν υπάρχει καθόλου αεράμυνα. Και δεν υπήρξε ποτέ. Σε γενικές γραμμές, αυτή είναι μια μάλλον αδύναμη περιοχή, επιπλέον, είναι μια γυμνή στέπα, όπου πρακτικά δεν υπάρχουν φυσικά καταφύγια. «Απλώς δεν υπάρχει πουθενά να κρύψετε ένα κανόνι ή ένα τανκ. Ιδανικό πεδίο για UAV». λένε

Ένα άλλο ερώτημα, είναι ότι η διοίκηση στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ, θα πρέπει τώρα να σκεφτεί την εμπειρία του Καραμπάχ και να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας. Με τον κατάλληλο συντονισμό με τις υπηρεσίες πληροφοριών, μπορεί να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης. 

Επιπλέον, οι Ουκρανοί χειριστές δεν ξέρουν πώς να κατασκευάζουν τακτικά σχέδια για τη χρήση drones, όπως αυτά που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι χειριστές στο Καραμπάχ. Ή, ας πούμε, οι Ουκρανοί χειριστές δεν ξέρουν ακόμη πώς, και η σύμβαση δεν προβλέπει την εισαγωγή τουρκικών "οδηγών UAV".

Τέλος καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι δημιουργήθηκαν για συγκρούσεις χαμηλής και μέσης έντασης. Σε τέτοιες συνθήκες, ναι μεν τα UAV μπορούν να αυξήσουν σημαντικά την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα των επιθέσεων, αλλά είναι εκτεθειμένα και ευάλωτα. Επιπλέον, όπως έδειξε η εμπειρία του Καραμπάχ, η μαζική χρήση UAV ελλείψει αεράμυνας έχει ισχυρή ψυχολογική επίδραση στον εχθρό.