Οι υποβρύχιες Belharra που ετοιμάζουν οι Γάλλοι – Ξέφυγαν



Θα μπορούσε άραγε η Αθήνα να... καινοτομήσει σε τέτοιο βαθμό;

Ελληνοτουρκικά: Οι υποβρύχιες Belharra που ετοιμάζουν οι Γάλλοι και αλλάζουν τα πάντα στην θάλασσα – Δεν είναι από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Το SMX-25 (το ανεπίσημο όνομα της συγκεκριμένης καταδυτικής φρεγάτας που εξωτερικά μοιάζει με τις Belharra), αναπτύσσεται από τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία, DCNS.

Ελληνοτουρκικά: Οι υποβρύχιες Belharra που ετοιμάζουν οι Γάλλοι - Ξέφυγαν 

Πρόκειται για ένα υβρίδιο μεταξύ ενός επιφανειακού πλοίου και ενός υποβρυχίου.

Έχει μήκος 110 μέτρα και εκτόπισμα 3.000 τόνους.

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ικανότητα να ταξιδεύει γρήγορα σε μακρινά μέρη και στη συνέχεια να χτυπά κάτω από το νερό.

Το SMX-25 πρόκειται να οπλιστεί με 16 βλήματα πολλαπλών χρήσεων, ικανά να χτυπήσουν υποβρύχια και επιφανειακούς στόχους.

Το πλοίο που θα διαθέτει τεχνολογία stealth μπορεί επίσης να μεταφέρει ομάδες δολιοφθοράς έως 10 ατόμων.

Πρόκειται για ένα πλοίο με εμβέλεια τα 2.000 ναυτικά μίλια, που θα ταξιδεύει αν υλοποιηθεί με την εξωπραγματική ταχύτητα επιφανείας των 38 κόμβων (70 χλμ/ώρα) ενώ βυθισμένο φτάνει ταχύτητα 10 κόμβων.

Το είναι SMX-25 κάτω από το νερό θα λειτουργεί σαν ένα συμβατικό υποβρύχιο.

Eδώ και 20 χρόνια υπάρχει στα χαρτιά
Από τα μέσα του 2000 άρχισαν να εμφανίζονται πληροφορίες σε διάφορες πηγές ότι η Γαλλία σκοπεύει να επιστρέψει στην έννοια των υποβρυχίων πλοίων επιφανείας, προσαρμοσμένων στις τρέχουσες τεχνολογίες.

Μάλιστα, στην έκθεση Euronaval-2010 η DCNS παρουσίασε το μοντέλο του υβριδικού υποβρυχία SMX-25, στο οποίο αναφερόμααστε και το οποιο αρχικά ήταν να κατασκευαστεί το 2025.

Η Ελλάδα με την επιλογή των Behlarra και των Rafale έδειξε πως πλέον έχει στραμένο το βλέμμα στο μέλλον.

Θα μπορούσε άραγε η Αθήνα να… καινοτομήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να δείξει ενδιαφέρον για ένα τέτοιο project που θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην κυριολεξία στο Αιγαίο;