Η τεχνολογική επανάσταση της εκπαίδευσης του ΠΝ, οι φρεγάτες Belharra κομίζουν νέα βοηθήματα



Μια άγνωστη πτυχή της συμφωνίας για την απόκτηση των νέων υπερσύγχρονων γαλλικών Belharra έρχεται στο προσκήνιο των εξελίξεων για το ΠΝ. Πρόκειται για την απόκτηση προσομοιωτών για τη Σχολή Εξάσκησης Ναυτικής Τακτικής (ΣΕΝΤ) εκεί όπου σμιλεύονται τα πληρώματα και οι χειριστές όπλων και αισθητήρων σε πλειάδα τακτικών και τεχνικών σεναρίων. Η ΣΕΝΤ αποτελεί τη πεμπτουσία της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των στελεχών του ΠΝ και διακατέχεται από μακρά ιστορία και παράδοση.

Οι νέοι προσομοιωτές που θα αποκτήσει η ΣΕΝΤ βασίζονται στο Τακτικό Σύστημα Μάχης των Belharra τύπου SETIS της Naval Group. Το SETIS αντιπροσωπεύει τη τελευταία γενιά των τακτικών συστημάτων με κορυφαίες δυνατότητες σε ένα πλήρως ψηφιακό περιβάλλον που εισάγει το ΠΝ σε μια κυριολεκτικά νέα εποχή επιχειρήσεων. Ειδικότερα, το προσεχές διάστημα η ΣΕΝΤ αναμένεται να παραλάβει ικανό αριθμό με προσομοιωτές από κονσόλες όπλων και αισθητήρων του Κέντρου Πληροφοριών Μάχης των Belharra.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του ΠΝ που η ΣΕΝΤ θα παραλάβει προσομοιωτές αφού ως τώρα δεν υπήρχαν προσομοιωτές των υφιστάμενων τακτικών συστημάτων τόσο των φρεγατών «S» όσο και των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ. Η απόκτηση των προσομοιωτών θα επιτρέψει την ολοκληρωμένη επιχειρησιακή εκπαίδευση εξοικονομώντας πόρους από την εν πλω εκπαίδευση και προετοιμάζοντας ακόμη καλύτερα τα πληρώματα του ΠΝ με μεγάλη προστιθέμενη αξία στο εκπαιδευτικό σκέλος όλων των ειδών των σύγχρονων ναυτικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Επίσης, δύναται να υπάρξει η διασύνδεση των προσομοιωτών της ΣΕΝΤ με τα πραγματικά τακτικά συστήματα των πλοίων ώστε να υπάρξει περαιτέρω εμπλουτισμός της εκπαίδευσης με πολλά τακτικά σενάρια στα οποία θα λαμβάνει μέρος μεγάλος αριθμός στελεχών του ΠΝ προσομοιάζοντας πραγματικές επιχειρήσεις.

Δίχως καμία αμφιβολία πρόκειται για μια τεχνολογική «επανάσταση» στην εκπαίδευση των στελεχών του ΠΝ αλλά και των εν πλω επιτελείων.