Ελληνοτουρκικά: Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσος και Σύμη το πρόβλημα των Τούρκων



«Η Ελλάδα μειονεκτεί στην άμυνα των νησιών της».

Ελληνοτουρκικά: Καστελόριζο, Κάρπαθος, Κάσος και Σύμη το πρόβλημα των Τούρκων για επέκταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η επανεμφάνιση της Τουρκίας ως μείζονος στρατιωτικής δύναμης άλλαξε τις ισορροπίες στην Μεσογείο, συγκεντρώνοντας αριθμό συμμάχων (σ.σ. ενάντια στην Τουρκία) των οποίων τα συμφέροντα απειλούνται από την μελλοντική τουρκική επέκταση», γράφει ο αναλυτής περί τουρκικών θεμάτων, Μαρκ Μπάσκαρ , στο E-INTERNATIONAL RELATIONS.

Σύμφωνα με τον Μπάσκαρ, η Τουρκία «επιδιώκει να ξανασχεδιάσει τα θαλάσσια σύνορα και να απορρίψει τις συνθήκες, για να επιτρέψει τις έρευνές της για πιθανούς υποθαλάσσιους υδρογονάνθρακες, με στόχο την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών απαιτήσεών της».

Όπως τονίζεται, η Τουρκία «σκοπεύει να αποκτήσει επιπλέον θαλάσσια έκταση στο Αιγαίο, την Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα σε βάρος της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Μικρά, ελαφρώς υπερασπιζόμενα ελληνικά νησιά όπως το Καστελόριζο, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Σύμη αποτελούν εμπόδια στην πλήρη εφαρμογή αυτής της στρατηγικής», υπογραμμίζεται από το E-INTERNATIONAL RELATIONS.

«Η Ελλάδα μειονεκτεί στην άμυνα των νησιών της, ακολουθώντας γενικά μια σειρά συνθηκών που απαγορεύουν τη στρατιωτικοποίηση των νησιωτικών συμπλεγμάτων που βρίσκονται πιο κοντά στην Τουρκία, καθιστώντας τους ελκυστικούς στόχους για τον τουρκικό στρατό», καταλήγει ο υποψήφιος διδάκτορας στη Σχολή Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο St. Andrews.

Μάλιστα ο Μπάσκαρ αμφιβάλει αν οι Γάλλοι βοηθήσουν ουσιαστικά την Ελλάδα, αφού όπως σημειώνει μπορεί η ρητορική τους να εμφανίζεται επιθετική κατά της Τουρκίας, όμως στην πράξη έχουν αποφύγει συστηματικά μία σύγκρουση με την Άγκυρα.

Σε Συρία, Ναγκόρνο – Καραμπάχ, Λιβύη αλλά και Ανατολική Μεσόγειο οι Γάλλοι αποφεύγουν την σύγκρουση με την Τουρκία, σημειώνει.