Πολεμικά πλοία Κίνας και Ρωσίας πλέουν από κοινού στα στενά της Ιαπωνίας



Ομάδα 10 ναυτικών πλοίων από την Κίνα και τη Ρωσία έπλευσαν μέσω στενού που χωρίζει το κύριο νησί της Ιαπωνίας και το βόρειο νησί Χοκάιντο τη Δευτέρα, ανέφερε η ιαπωνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι παρακολουθεί στενά τέτοιες δραστηριότητες. Ήταν η πρώτη φορά που η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πέρασμα κινεζικών και ρωσικών πολεμικών πλοίων που πλέουν μαζί μέσω του Στενού Τσουγκάρου, το οποίο χωρίζει τη Θάλασσα της Ιαπωνίας από τον Ειρηνικό.

Ενώ το στενό θεωρείται διεθνή ύδατα, οι δεσμοί της Ιαπωνίας με την Κίνα μαστίζονται εδώ και πολύ καιρό από αντικρουόμενες αξιώσεις για μια ομάδα μικροσκοπικών νησίδα της Ανατολικής Κίνας. Το Τόκιο έχει επίσης εδαφική διαφωνία με τη Μόσχα. "Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις δραστηριότητες κινεζικών και ρωσικών ναυτικών σκαφών γύρω από την Ιαπωνία, όπως αυτή με υψηλό ενδιαφέρον", δήλωσε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Γιοσίκο Ισιζάκι σε τακτική συνέντευξη Τύπου την Τρίτη.

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια στη δραστηριότητα επιτήρησης σε ύδατα και εναέριο χώρο γύρω από την Ιαπωνία". Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε ότι δεν υπήρξε παραβίαση των ιαπωνικών χωρικών υδάτων και δεν παραβιάστηκαν διεθνείς κανόνες από τη διέλευση των πλοίων.

Ρωσία και Κίνα πραγματοποίησαν κοινές ναυτικές ασκήσεις στη Θάλασσα της Ιαπωνίας στο πλαίσιο της ναυτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών από τις 14-17 Οκτωβρίου με πολεμικά πλοία και υποστηρικτικά σκάφη του Στόλου του Ειρηνικού της Ρωσίας. Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν καλλιεργήσει στενότερους στρατιωτικούς και διπλωματικούς δεσμούς τα τελευταία χρόνια σε μια εποχή που οι σχέσεις τους με τη Δύση έχουν επιδεινωθεί.

ΠΗΓΗ: reuters