Ελλάδα- Αίγυπτος-Κύπρος υπογράφουν την διασύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας-Το έργο θα φυλάσσει Τριμερή ένοπλη δύναμη



Η Κρήτη γίνεται το πιο κομβικό νησί της Μεσογείου (East Med-ηλεκτρική διασύνδεση, βάσεις, Mega-ραντάρ κά.

Αθήνα και Κάιρο επιβεβαιώνουν την στρατηγική από όλες τις απόψεις σχέση τους, αφού ο Έλληνας και ο Αιγύπτιος υπουργός ενέργειας θα υπογράψουν συμφωνία διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας αυτή την εβδομάδα, ισχυροποιώντας την σχέση των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Δρ Mohamed Shaker, υπουργός ηλεκτρικής ενέργειας και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Αιγύπτου, δήλωσε ότι αυτήν την εβδομάδα, θα υπογραφεί η σύμβαση ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση όλων των τεχνικών μελετών που σχετίζονται με τις διαδικασίες σύνδεσης.

Στην ομιλία του, στο περιθώριο της ανακοίνωσης για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του Κέντρου Αυτόματου Ελέγχου στο Νέο Κάιρο, ο Αιγύπτιος υπουργός τόνισε ότι η Αίγυπτος, η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να ολοκληρώσουν το έργο, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το σχέδιο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση των Τριών χωρών  μέσω υποβρυχίων καλωδίων τάσης 500 MW ενώ οι γραμμές αυτές θα ξεπεράσουν τα 2000 megawatt.

Επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη συντονισμός με την εταιρεία "Euro Africa" ​​που είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση του έργου για την εκπόνηση μελετών
 
Η  Αίγυπτος υπέγραψε τον Μάιο του 2019 συμφωνία συνεργασίας για ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το σημείο διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα είναι η Δυτική Δαμιέτα και το Κάιρο, το οποίο πλέον θα διασυνδέει Τρεις ηπείρους αφού θα διακλαδώνεται προς Ιορδανία και Λιβύη.
 
Αυτό είναι σύμφωνο με το στρατηγικό σχέδιο του αιγυπτιακού υπουργείου για ηλεκτρική διασύνδεση με Ιορδανία, Λιβύη και Σουδάν, ενώ η Αίγυπτος θα έχει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο σύστημα διασύνδεσης (JETCO).

Αποφασίστηκε επίσης η εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου, χωρητικότητας 1.000 μεγαβάτ, που αφορά το έργο γραμμής ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας, που θα διέρχεται από το νησί της Κρήτης, για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας σε υψηλής τάσης, καθώς και η δημιουργία εξειδικευμένου γραφείου συμβούλων για την υποστήριξη της Αιγυπτιακής Εταιρείας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην προετοιμασία των οικονομικών, εμπορικών και τεχνικών συμφωνιών για το έργο.

Περιττό να τονίσουμε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα φυλάσσεται μέρα-νύχτα από τις ένοπλες δυνάμεις Αιγύπου-Κύπρου-Αιγύπτου τόσο πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας όσο και κάτω από αυτήν.  

Είναι φανερό ότι αυτή η ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών αποτελεί βούληση και του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας του από το 2014, αλλά και όλων των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Αυτό αποτυπώνεται και στη διακλαδική άσκηση των δύο χωρών «Μέδουσα» που πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο (μία στην Ελλάδα και μία στην Αίγυπτο), με την επόμενη να προγραμματίζεται το φθινόπωρο στα νότια της Κρήτης, αλλά και στις συνεχείς συνεκπαιδεύσεις (όπως η πρόσφατη με μαχητικά στα νότια της Κρήτης) και συνεργασίες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Πρόσφατη ήταν εξάλλου και η συνδρομή της Αιγύπτου με δύο ελικόπτερα CH-47D Chinook για την κατάσβεση των πυρκαγιών στη χώρα μας.