Αναστάτωση στο Αμερικανικό Πεντάγωνο: Η Αμερική είναι πολύ ευάλωτη σε πυραυλική επίθεση



Οι ΗΠΑ διαθέτουν τρία χερσαία συστήματα πυραυλικής άμυνας και ένα θαλάσσιο σύστημα-Η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν έχουν τώρα όλα τα μέσα βλήματος για να διεισδύσουν στις πορώδεις πυραυλικές άμυνες που βασίζονται στην GBI της Αμερικής

Παρά τις δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στερούνται αξιόπιστης άμυνας βαλλιστικών πυραύλων για την προστασία του εδάφους τους από τη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν. Οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες άμυνες έναντι πιθανής πυραυλικής επίθεσης από τη Βόρεια Κορέα, αλλά ακόμη και αυτά τα συστήματα, απαιτούν δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις για τις αναγκαίες βελτιώσεις.  

Μια καλή προσωρινή λύση για τις ΗΠΑ, θα ήταν να υιοθετήσουν το Ισραηλινό Arrow-3 για την εθνική άμυνα, αγοράζοντας χρόνο για να αναπτύξουν ένα νέο και ικανό σύστημα βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν τρία χερσαία συστήματα πυραυλικής άμυνας και ένα θαλάσσιο σύστημα. Από τα χερσαία συστήματα, το Ground Based Midcourse Interceptor (GBI) είναι δυνητικά το πιο σημαντικό για την προστασία του εδάφους των ΗΠΑ από εκτόξευση ICBM.  

Ωστόσο, ο GBI έχει αποτύχει σε δοκιμές. Τόσο, μάλιστα, που το Πεντάγωνο αποφάσισε να εγκαταλείψει την Boeing, τον κύριο ανάδοχο της GBI, και να αναθέσει μια «προσωρινή» σύμβαση στην Northrop και τη Lockheed, για την κατασκευή 20 πυραύλων αναχαίτισης. Τα νέα συμβόλαια αποτιμώνται σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η Lockheed συνεργάζεται, με την Aerojet Rocketdyne και η Northrop, με τους Raytheon Missiles and Defense. 

Σήμερα, οι εκτοξευτές GBI και τα ραντάρ βρίσκονται στο Fort Greely, την Αλάσκα και την Αεροπορική Βάση Vandenberg κοντά στο Lompoc στην κομητεία Santa Barbara, Καλιφόρνια. Οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος, μόνο 44 πυραύλους αναχαίτισης ικανούς να  μπορούν να προστατεύσουν από μια πιθανή κινεζική, ρωσική ή ακόμη και ιρανική επίθεση.
 
Οι ΗΠΑ διαθέτουν κάποια άλλα συστήματα για την πυραυλική άμυνα, αλλά κανένα δεν είναι ικανό να αντιμετωπίσει εξελιγμένους βαλλιστικούς πυραύλους. Ένας εξελιγμένος βαλλιστικός πύραυλος, είναι αυτός που πετάει με υπερηχητική ή σχεδόν υπερηχητική ταχύτητα και μπορεί να μεταφέρει πολλαπλές κεφαλές  και άλλες συσκευές κάλυψης. 

Η Ρωσία είχε MIRV'd (πολλαπλά ανεξάρτητα στοχευόμενα οχήματα επανεισόδου), στους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους της από περίπου το 1973. Οι ΗΠΑ τους εισήγαγαν νωρίτερα, το 1968, στο Minuteman III.  

Η Κίνα ήρθε αργά στο «πάρτι», αλλά σήμερα έχει αρκετούς τύπους πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς με δυνατότητα MIRV. Άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας, φέρονται να έχουν πυραύλους που μπορούν να μεταφέρουν περισσότερες από μία κεφαλές. Το Ιράν εργάζεται σε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, με τουλάχιστον δύο και πιθανώς περισσότερες κεφαλές. Η Βόρεια Κορέα, λέει επίσης ότι εργάζεται σε υπερηχητικούς πυραύλους με δυνατότητα MIRV.

Η ήττα και η καταστροφή ενός βαλλιστικού πυραύλου, δεν είναι εύκολη και ουσιαστικά όλα τα δοκιμασμένα συστήματα είχαν δυσκολία, ακόμη και να καταρρίψουν, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη προσομοίωσης που δεν διέθεταν πολλαπλές κεφαλές ή συσκευές εξαπάτησης όπως οι πύραυλοι. 
 
Ο GBI είναι ίσως ο χειρότερος όλων από αυτή την άποψη. Σε μια εντελώς αισιόδοξη εκτίμηση, η πιθανότητα επίτευξης στόχου  για μία μόνο εκτόξευση πυραύλου αναχαίτισης σε έναν μόνο στόχο είναι 56%. Για να επιτευχθεί μια επιτυχία ενάντια σε μια σχετικά περίπλοκη απειλή βαλλιστικών πυραύλων, θα χρειαστούν τέσσερις πύραυλοι για να επιτευχθεί πιθανότητα εξουδετέρωσης 97%.  

Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 44 πύραυλοι στην Αλάσκα και το Βάντενμπεργκ, οι πιθανότητες, θα είναι χαμηλές για να σταματήσει μια απειλή περισσότερων από 10 επιθετικών πυραύλων.

Η Κίνα διαθέτει μεταξύ 50 και 75 ICBM και λέγεται,ότι διευρύνει τον αριθμό καθώς μεταφέρει τους πυραύλους στα σιλό σε νέες τοποθεσίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα διαθέτει περίπου 12 ICBM, αλλά ο αριθμός και η πολυπλοκότητα αυξάνονται.  

Αυτή τη στιγμή, η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να παρακάμψει με επιτυχία τις άμυνες των ΗΠΑ στη Δυτική Ακτή, και να χτυπήσει αμερικανικούς στόχους. Η Ρωσία διαθέτει περίπου 310 αναπτυγμένα ICBM, που μπορούν να μεταφέρουν έως και 1.189 πυρηνικές κεφαλές.  
 
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει άλλα τρία συστήματα εκτός της χώρας. Πρόκειται για το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Air Defense), το Patriot PAC 3 και το θαλάσσιο και χερσαίο σύστημα AEGIS με σχετικά νέους πυραύλους αναχαίτισης, τους SM-3 και SM-6, για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων μεσαίας και τελικής.

Το AEGIS στη θάλασσα χρησιμοποιείται από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 47 πλοία, που φέρουν την έκδοση βαλλιστικής πυραυλικής άμυνας του Αιγίδα. Το χερσαίο  Aegis  Ashore, αναπτύσσεται τώρα στο Deveselu της Ρουμανίας, ενώ μια άλλη τοποθεσία βρίσκεται υπό κατασκευή στο Redzikowa της Πολωνίας.  

Η Ιαπωνία, η οποία είχε προγραμματίσει νωρίτερα να αγοράσει το χερσαίο  Aegis  Ashore , άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να βασιστεί στο Aegis στη θάλασσα. Οι πρόσφατες δοκιμές των πυραύλων Aegis SM-6, για τελική άμυνα ενάντια σε υποβρύχια βαλλιστικά βλήματα απέτυχαν.
 
Το THAAD αναπτύσσεται στη Νότια Κορέα και πρόσφατα, έχει αναπτυχθεί στη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Γκουάμ, το Ισραήλ και τη Ρουμανία. Υπάρχει επίσης μια μονάδα THAAD στη Χαβάη. Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης αγοράσει το δικό της σύστημα THAAD, αλλά δεν έχει παραδοθεί ακόμη.  

Το THAAD διαθέτει έναν αναστολέα στερεών καυσίμων ενός σταδίου, με κατώτατο όριο περίπου 200 χιλιόμετρα και ανώτατο όριο εξυπηρέτησης περίπου 93 μίλια, επιτρέποντάς του να λειτουργεί στην έξω-ατμόσφαιρα. Οτιδήποτε κάτω από 100 χιλιόμετρα, ή 60 μίλια, θεωρείται η ενδο-ατμόσφαιρα.

Δυστυχώς, οι δοκιμές THAAD συχνά απέτυχαν. Ο αναχαιτιστής δεν έχει σχεδιαστεί για να χειρίζεται εξελιγμένες απειλές πυραύλων, και προορίζεται,να χρησιμοποιηθεί κατά πυραύλων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Για να εξευμενίσει το Ιράν, η κυβέρνηση Μπάιντεν διέταξε την απομάκρυνση των συστημάτων THAAD και Patriot από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία ( την τελευταία υποστηρίζει η Ελλάδα).

Το Patriot PAC-3 η πιο εξελιγμένη έκδοση του Patriot, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς και υπερηχητικών αεροσκαφών. Πολλές χώρες βασίζονται στο Patriot ως κύριο σύστημα πυραυλικής άμυνας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, της Ταϊβάν, του ΝΑΤΟ και διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής. 

Οι ΗΠΑ δεν αναπτύσσουν το Patriot στο έδαφός τους. Το Patriot, έχει αναχαιτίσει έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς Houthi (πραγματικά Ιρανικών). Σε πολλές περιπτώσεις, το Patriot κατάφερε να χτυπήσει εισερχόμενους πυραύλους, αλλά συχνά πολύ αργά για να τους εμποδίσει να προσκρούσουν στους στόχους τους ή κοντά τους. 

Το Patriot φαίνεται να στερείται της δυνατότητας διάκρισης, μεταξύ πυραυλικού σώματος και πυραυλικής κεφαλής, και έχει πρόβλημα να αντιμετωπίσει βαρύτερες απειλές.

Δεδομένου, ότι το μόνο σύστημα που έχουν οι ΗΠΑ για την εθνική άμυνα, είναι το GBI και ότι το GBI περιμένει νέους πυραύλους, πού αφήνει αυτό το έθνος; Αντί να περιμένουν έναν νέο αναχαιτιστή GBI, οι ΗΠΑ θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πάρουν τον υπάρχοντα αναχαιτιστή ΗΠΑ-Ισραήλ Arrow 3 και να το χρησιμοποιήσουν, ως προσωρινή αντικατάσταση των παλαιών αναστολέων GBI.

Το βέλος 3 χρηματοδοτήθηκε σημαντικά από τις ΗΠΑ και ο Ισραηλινός Οργανισμός Πυραυλικής Άμυνας (IMDO), συνεργάζεται με την Πυραυλική Αμυντική Υπηρεσία του Πενταγώνου (MDA). 

Περίπου το ήμισυ του ισραηλινού συστήματος είναι χτισμένο στις ΗΠΑ. Τον Ιούλιο του 2019 σε διάστημα 10 ημερών, το Arrow 3 δοκιμάστηκε στο Pacific Spaceport Complex-Alaska (PSCA) στο Kodiak της Αλάσκας. 

Το σύστημα Arrow ενσωματώθηκε με το ραντάρ AN/TPY2, το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε για GBI. Στην Αλάσκα, το σύστημα Arrow 3 εκτόξευσε τρεις αναχαιτιστές σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις κατά στόχων βαλλιστικών πυραύλων, καταστρέφοντας το καθένα.

Το βέλος 3 δεν έχει την ίδια εμβέλεια με το GBI, αλλά εξακολουθεί να έχει σημαντική εμβέλεια - 2.400 χιλιόμετρα, ή σχεδόν 1.500 μίλια. Σε αντίθεση με το GBI, το Βέλος 3 είναι ένας αναστολέας ενός σταδίου με χειριστήρια διάνυσμα ώθησης και ένα gimbaled (ηλεκτρο-οπτικό πρόγραμμα αναζήτησης).

Όπως και το GBI, είναι ένα σύστημα hit-to-kill. Το κύριο πλεονέκτημα του Arrow-3, είναι ότι είναι αποτελεσματικό και μπορεί να αντιμετωπίσει προς το παρόν, τις απειλές της Βόρειας Κορέας. Το Arrow-3 είναι πολύ μικρότερο και πιο συμπαγές από το GBI.

Ο αναστολέας GBI έχει πλάτος 1,28 μέτρα, σε σύγκριση με το Arrow-3, που είναι 0,53 μέτρα και ταιριάζει σε έναν τυπικό σωλήνα εκτόξευσης 21 ιντσών.

Οι ΗΠΑ θα κερδίσουν πολλά χρησιμοποιώντας το Arrow-3, ως προσωρινή λύση GBI. Θα αγόραζε χρόνο για τις ΗΠΑ να κατασκευάσουν ένα νέο και πραγματικά αποτελεσματικό σύστημα άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, κάτι που του λείπει εδώ και δεκαετίες. Θα εξοικονομήσει επίσης δισεκατομμύρια, από τη σπατάλη σε μια άλλη προσπάθεια διάσωσης ενός ελαττωματικού συστήματος.

Η αμερικανική MDA συνεργάζεται επίσης με το Ισραήλ, σε ένα επόμενο έργο που ονομάζεται Arrow-4. Λίγες λεπτομέρειες είναι γνωστές για το Arrow-4, αλλά φαίνεται ότι έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις απειλές του MIRV.