Νέα τουρκική επίθεση σε Ελλάδα & Κύπρο για “μονομερείς ενέργειες” στην Ανατολική Μεσόγειο: Παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας



Αισχρή νέα ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Νέα έντονη αντίδραση μετά την χθεσινή εκ μέρους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς την Ελλάδα και την Κύπρο είχαμε πριν από λίγο...

Στη δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται ότι “η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες αυξάνοντας τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες”. 

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

“Όπως είναι γνωστό, ο λόγος για τις εντάσεις που βιώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι αξιώσεις της μαξιμαλιστικής ναυτικής δικαιοδοσίας της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και οι μονομερείς ενέργειες που αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας πρότεινε στην ΕΕ να συγκαλέσει μια ολοκληρωμένη διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο πέρυσι και η ΤΔΒΚ, ο συνιδιοκτήτης του νησιού, έκανε μια λεπτομερή πρόταση στην ελληνοκυπριακή πλευρά στις 13 Ιουλίου 2019 σχετικά με τους πόρους υδρογονανθράκων.

Ενώ όλες αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι, φαίνεται ότι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου προσπάθησαν να συμμετάσχουν σε μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πράγματι, εκτός από τις πρόσφατες προσπάθειες της Ελλάδας να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Κύπρου ανακοίνωσε επίσης ότι θα διεξαγάγει έρευνα κατά τρόπο που παραβιάζει τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας από 3 Οκτωβρίου, με πλοίο με σημαία Μάλτας, ιταλικής ιδιοκτησίας. Η GCA ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει μια νέα γεώτρηση στα νότια του νησιού και τον Νοέμβριο.

Όλες αυτές οι μονομερείς ενέργειες θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα απειλήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Γίνονται τα απαραίτητα βήματα στο πεδίο και στο τραπέζι ενάντια σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης και επισημαίνεται σε τρίτες χώρες ότι δεν πρέπει να αποτελούν όργανο αυτών των δράσεων.
 
Η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στην Ανατολική Μεσόγειο.”