Μια ανάσα από τραγωδία στον αέρα με κόλπα Τούρκου πιλότου σε εμπλοκή με ελληνικά μαχητικάΣε εφαρμογή το δόλιο σχέδιο Ερντογάν -Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης

Μέσα στην παραζάλη της ελληνογαλλικήςς συμφωνίας και των επακόλουθων τουρκικών αντιδράσεων παρολίγον να έχουμε σοβαρό ατύχημα την περασμένη Πέμπτη με τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο! 

Ένας επικίνδυνος ελιγμός Τούρκου πιλότου, που πέρασε μόλις 30 μέτρα μπροστά από τη μύτη ελληνικού F-16 προσέφερε ξεκάθαρα διαπιστευτήρια για το τι μέλλει γενέσθαι εφεξής αφότου οι Τούρκοι στριμώχθηκαν λόγω της συμφωνίας Αθήνας-Παρισίου και "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη" για θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το enikos.gr, την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια των αερομαχιών Τούρκος πιλότος μαχητικού προχώρησε σε επικίνδυνη διασταύρωση με ελληνικό F-16 κατά τη διάρκεια αναχαίτισης.

Όλα έγιναν στις 10.30 το πρωί της Πέμπτης. Συνολικά 8 τουρκικά F-16 σε σχηματισμό τεσσάρων ζευγαριών, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα, παραβίασαν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο ανάμεσα από Χίο – Σάμο. 8 ελληνικά μαχητικά – όλα οπλισμένα – που βρίσκονταν στον αέρα ξεκίνησαν τις διαδικασίες αναχαίτισης.

O επικίνδυνος ελιγμός του F-16
 
Δυτικά της Ικαρίας, το ένα ζεύγος ελληνικών F-16 μόλις είχε καταφέρει να πάρει τα serial numbers του Νο1 του τουρκικού σχηματισμού. Ο Νο2 Τούρκος το αντιλήφθηκε και τότε προχώρησε στην πιο επικίνδυνη κίνηση που μπορεί να γίνει.

Ενώ τον κυνηγούσε ο Νο2 του ελληνικού σχηματισμού, ο Τούρκος έκανε ελιγμό και πέρασε μπροστά από το Νο1 Έλληνα πιλότο γεμίζοντας το οπτικό του πεδίο με την λαμαρίνα του μαχητικού του. Μόλις 100 πόδια, που μεταφράζεται σε περίπου 30 μέτρα, μπροστά από το ελληνικό μαχητικό, ο Τούρκος πιλότος προχώρησε στην επικίνδυνη διασταύρωση.


 
Στόχος του ήταν να τρομάξει τον Έλληνα πιλότο, ακόμη και να χάσει τον έλεγχο του μαχητικού του, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

F-16 τουρκικά
 
Κάτι τέτοιο όμως δεν συνέβη. Οι Έλληνες πιλότοι όχι μόνο δεν έχασαν την ψυχραιμία τους αλλά πείσμωσαν ακόμη περισσότερο. Οι Τούρκοι το έκοψαν ανατολικά, όμως, βρέθηκαν τελικά μπρος στα πυροβόλα των 2 ελληνικών F-16, εντός εμβέλειας κατάρριψης.

Ήταν οι 2 εμπλοκές που έγραψε το κοντέρ των αναχαιτίσεων στο απολογιστικό δελτίο της Πέμπτης.
 
Οι προκλήσεις, όμως, συνεχίστηκαν και χθες Παρασκευή, όπως έγραψε το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, με την Τουρκία να «χτυπά» με 66 παραβιάσεις, υπερπτήσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο λίγο πριν τις διερευνητικές επαφές που ανακοινώθηκαν από τι διπλωματικό πεδίο. 

Όπως γράφαμε και χθες η στάση της Αθήνας ανοίγει την όρεξη για νέες προκλήσεις στο Αιγαίο, ενώ τουλάχιστον άστοχο αποδεικνύεται αυτό που ο Μητσοτάκης στη συνέντευξή του από το Λούβρο: «είχα κάνει μία πρόβλεψη ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και γιατί να μην έχουμε ένα ήσυχο φθινόπωρο και έναν ήσυχο χειμώνα».

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε επικίνδυνη διασταύρωση τουρκικού μαχητικού στο Αιγαίο ήταν τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση του Έβρου. Ελληνικό μαχητικό, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί είχε καταγράψει παρόμοια επικίνδυνη διασταύρωση πριν από 5 χρόνια δυτικά της Ροδου με ελληνικό μαχητικό που είχε απογειωθεί από τη Σούδα.

 

loading...