ΥΠΕΘΑ για διαθεσιμότητα Α/Φ C-130 και τα προγράμματα συντήρησης τους



Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Κυριάκος Βελόπουλος και Αντώνιος Μυλωνάκης με θέμα «Καθηλωμένο σχεδόν το σύνολο των μεταγωγικών αεροσκαφών μας», σας γνωρίζω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) σε συνεργασία με το Γ.Ε.Α και με σκοπό την αύξηση της διαθεσιμότητας των Α/Φ C-130, έχουν εκδηλωθεί οι ακόλουθες σημαντικές πρωτοβουλίες: 

Κατ’ αρχάς σε ό,τι αφορά στην άμβλυνση των προβλημάτων συσσώρευσης απαιτήσεων Εργοστασιακής Συντήρησης των αεροσκαφών C-130, στην εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ, είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης δύο (2) Προγραμμάτων, που αφορούν στην ανάθεση φόρτου εκτέλεσης διετούς Εργοστασιακής Συντήρησης συνολικά σε πέντε (5) αεροσκαφών σε εργοστασιακούς φορείς του εξωτερικού.

Σχεδιάζεται να εκτελεστεί η εργοστασιακή συντήρηση δύο αεροσκαφών μέσω της NATO Support and Procurement Agency (ΝSΡΑ) και η εργοστασιακή συντήρηση τριών (3) αεροσκαφών μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Περαιτέρω, στο πλαίσιο της εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών C-130, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υπηρεσιών και υλικών.

Τέλος σας γνωρίζουμε ότι, βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης το Πρόγραμμα Νο9 της Συμφωνίας 531/2019 μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της εταιρείας Lockheed – Martin, που αφορά στην παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υλικών και υπηρεσιών για την πραγματοποίηση εργοστασιακής συντήρησης καθώς και υπηρεσιών επισκευών εκτός ενεργείας υλικών των αεροσκαφών C- 130. Μέσω αυτού, προγραμματίζεται η επισκευή ικανού αριθμού μειζόνων εξαρτημάτων αεροσκαφών C-130, συμπεριλαμβανομένων των αεροκινητήρων.