Eλληνοαμερικανική Συμφωνία (MDCA): Kατώτερη των προσδοκιών και ελληνική διπλωματική ομηρία



Στην υπογραφή της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ προχώρησαν στις 14/10/2021,ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με τον Αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν. Στη Συμφωνία παρέχονται σημαντικές στρατιωτικές διευκολύνσεις για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω σε ελληνικές περιοχές ενδιαφέροντος (Αλεξανδρούπολη, Λιτόχωρο, Σούδα, Στεφανοβίκειο, Λάρισα),αλλά και η δυνατότητα μελλοντικής παρουσίας των Αμερικανών σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας μας. Επίσης, η συμφωνία θα είναι πενταετής και θα μετατραπεί σε αορίστου χρόνου στη συνέχεια.

Γράφει ο Θάνος Κάλλης Δικηγόρος-Ιστορικός

Μετά το Αμυντικό Σύμφωνο Ελλάδας-Γαλλίας, που συνιστά αναμφίβολα μεγάλη εθνική επιτυχία και για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία περιλαμβάνει την εξαιρετικά σημαντική  ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σε συνδυασμό βέβαια και με την προμήθεια των γαλλικών φρεγατών Belh@rra που αλλάζουν τις ναυτικές ισορροπίες στο Αιγαίο, η Ελλάδα προχώρησε και στην ανανέωση της στρατιωτικής συνεργασίας με τους Αμερικανούς. Σε μια πρώτη ανάγνωση της MDCA, φαίνεται ότι είναι κατώτερη των προσδοκιών που καλλιέργησαν ελληνικές διπλωματικές πηγές και Μ.Μ.Ε. και η Πατρίδα μας οδηγείται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διπλωματικής ομηρίας από την υπερδύναμη.

Ειδικότερα, γεννώνται κάποια εύλογα ερωτήματα από την  Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, όπως: Ποια υλικά ανταλλάγματα απέσπασε η χώρα μας που θα μετατραπεί σε μια απέραντη αμερικανική βάση; Συγκεκριμένα θα λάβει ετήσια οικονομική βοήθεια στα πρότυπα του Ισραήλ και της Αιγύπτου και στρατιωτικό εξοπλισμό που θα αλλάξει τις ισορροπίες στο στρατιωτικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Επίσης, παρέχεται αποτελεσματική στήριξη  και προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας σε περίπτωση ένοπλης τουρκικής απειλής; Υπάρχει ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής απειλής για πόλεμο σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια (Casus Belli) από τους Αμερικανούς; 

Ακόμη, η υπερδύναμη αποδέχτηκε τις ελληνικές προτάσεις για παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων σε στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, όπως σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου η προβληματική και επιθετική Τουρκία, απαιτεί την αποστρατικοποίηση τους; Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής τροποποίησης της στρατιωτικής Συμφωνίας, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ελληνικών συμφερόντων; Δυστυχώς, δώσαμε πολλά στις Η.Π.Α. και πήραμε ελάχιστα.

Διαβάστε παρακάτω όλο το κείμενο:


Eλληνοαμερικανική Συμφωνία by enoplos.gr