F 16 Viper: Οι Τούρκοι πιστεύουν πως οι Αμερικανοί θα τους κάνουν το χατίρι



Στην Άγκυρα πιστεύουν πως οι Αμερικανοί τελικά θα πουν το «ναι».

F 16 Viper: Οι Τούρκοι πιστεύουν πως οι Αμερικανοί θα τους κάνουν το χατήρι και θα τους επιτρέψουν να αποκτήσουν συνολικά 120 (40 νέα + 80 εκσυγρονισμένα) μαχητικά νέας γενιάς.

Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν αιτηθεί για την αγορά 40 F-16 Block 70, τα οποία είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει διαθέσιμο (σ.σ. και την αναβάθμιση 80 μαχητικών F-16 που έχει ήδη, Block 40, 50, 52).

Με τα έως τώρα δεδομένα οι Τούρκοι δεν θα έπρεπε να έχουν πολλές ελπίδες, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος, όμως στην Άγκυρα πιστεύουν πως οι Αμερικανοί τελικά θα πουν το «ναι».

Ο λόγος που Τούρκοι αξιωματούχοι, σε δηλώσεις τους, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θα κάνουν το… χατήρι της Τουρκίας είναι η ανάγκη οι Αμερικανοί να διατηρήσουν την ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο και τα χρήματα που δίνει η Τουρκία.

Με την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper (σ.σ. 84 F-16 Block 52 σε πρώτο χρόνο + 38 F-16 Block 50 σε δεύτερο) η Ελλάδα παίρνει για τα καλά κεφάλι στο αέρα σε σχέση με την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Τούρκοι, λόγω του μεγάλου αριθμου των νέων ελληνικών Viper δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας απ’ ότι την αγορά 24 γαλλικων Rafale.

Nα θυμίσουμε πως η απόφαση αναβάθμισης των ελληνικών F-16 σε Viper πάρθηκε στο παρελθόν ως μέτρο αντιμετώπισης των τουρκικών F-35.

Μετά η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα των 100 F-35 και η Ελλάδα εκτοξεύεται με τα Viper.

Το Active Electronically Scanned Array (AESA) ραντάρ που διαθέτουν τα F-16 Viper τους επιτρέπει να εντοπίσουν έως και 20 στόχους ταυτόχρονα.

Η ηλεκτρονική ασπίδα της L3Harris έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το F-16 Viper, σαν της Ελλάδας και θα μπορεί να ανιχνεύσει απειλές και να διεξάγει ενεργά αντίμετρα έναντι αυτών.