Άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ»: Όταν τα ελληνικά F-16 ταπείνωσαν την τουρκική αεράμυνα



H άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ 2021» ξεκινά στην Κύπρο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας

του Χρήστου Μαζανίτη

Η μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Κύπρου ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για την «ΕΥΝΟΜΙΑ». Την άσκηση στην οποία συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιταλία κυρίως με ναυτικές δυνάμεις και διεξάγεται εντός κυπριακής ΑΟΖ.

Θα διεξαχθεί στις 4, 5 και 6 Οκτωβρίου και ήδη οι Τούρκοι έχουν αρχίσει και προετοιμάζονται για να αποφύγουν την περυσινή ταπείνωση της αεράμυνας τους.

Πέρυσι, στις 27 Αυγούστου, συνολικά 8 μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Κύπρο, σπέρνοντας πανικό στους Τούρκους.

Η τουρκική αεράμυνα πιάστηκε στον ύπνο. Χωρίς να καταλάβουν το παραμικρό, 6 πάνοπλα ελληνικά F-16 πέταξαν μέχρι την Μεγαλόνησο όπου ξαφνικά οι Τούρκοι συνειδητοποίησαν ότι η Πολεμική Αεροπορία κατάφερε το αδιανόητο γι’ αυτούς.

Εκεί συνάντησαν τα δύο ελληνικά F-16 που διανυκτέρευσαν για 2η μέρα στο αεροδρόμιο της Πάφου για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, ζωντανεύοντας επί της ουσίας το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα Ελλάδας – Κύπρου. Ήταν η πρώτη φορά που συνολικά 8 ελληνικά F-16 βρέθηκαν ταυτόχρονα στην Κύπρο για ασκήσεις κι αυτό στέλνει δύο μηνύματα.

Το πρώτο ότι “η Κύπρος δεν κείται μακριά” και το δεύτερο ότι η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να επιχειρήσει οπουδήποτε στην Ανατολική Μεσόγειο από το αεροπλανοφόρο… Κρήτη.  Βεβαίως όλο αυτό ήταν πρωτοβουλία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που έφερε σε πέρας η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας.

Πέρυσι στην άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» συμμετείχαν και 4 γαλλικά Rafale. Ωστόσο, φέτος, σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, Γαλλία και Ιταλία έχουν προς το παρόν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν μόνο με πλοία κι ελικόπτερα.

Η δραστηριότητα διεξήχθη στο πλαίσιο της κοινής απόφασης των 4 χωρών για παρουσία στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενέργειες υλοποιήθηκαν στο θαλάσσιο στην περιοχή Νοτίως της Κύπρου, από 26 μέχρι 28 Αυγούστου 2020 όπου εξετάστηκε μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών αντικειμένων αλλά και θεμάτων Έρευνας και Διάσωσης.

Σε αυτή συμμετείχαν Αεροπορικά και Ναυτικά Μέσα από τις 4 χώρες.

Δείτε το βίντεο από την περυσινή άσκηση ΕΥΝΟΜΙΑ: