Ελλάδα, Ισραήλ, Γαλλία και Ιταλία να αντιδράσουν έντονα στον τουρκικό αποκλεισμό του «Nautical Geo»Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του κυπριακού «Σίγμα» φιλοξενήθηκε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία Κώστας Φυτιρής, ο οποίος μίλησε για το πολεμικό σκηνικό που στήνει στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα με στόχο να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed.
 
Αρχικά ανέφερε ότι η στάση της τουρκικής πλευράς θα επαναλαμβάνεται σε κάθε ενέργεια που γίνεται στην περιοχή που οι Τούρκοι την έχουν προσθέσει στη λεγόμενη Γαλάζια Πατρίδα.

Πρόσθεσε ότι η περιοχή που θα διέλθει ο EastMed εντάσσεται στην περιοχή που θεωρούν ότι είναι δική τους.

Τόνισε ότι για να σταματήσουν οι ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να υπάρξει μια έντονη αντίδραση από τα κράτη που εμπλέκονται με τον EastMed.

«Αυτά τα κράτη είναι αρκετά ισχυρά όπως το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Γαλλία».

Παράλληλα τόνισε αυτό που ζητά η Τουρκία είναι να εμπλακεί και η ίδια για να εκδίδει άδεια για οποιαδήποτε επιστημονική έρευνα διεξάγεται σε αυτή την περιοχή.

Ο κ. Φυτιρής διευκρίνισε ότι κανένα κράτος δεν θα φτάσει σε πολεμική σύρραξη με την Τουρκία πριν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια λύσης του ζητήματος.

«Πιστεύω ο EastMed είναι ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ και έχει πολλή μέλλον.

»Η επιδίωξη της Τουρκίας με την παρουσία πολεμικών πλοίων είναι για να εισέλθει σε αυτό το παιχνίδι».

Επεσήμανε ότι ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να υπάρξει ανά πάσα στιγμή και μπορεί να είναι σχεδιασμένο από την ανώτατη τουρκική ηγεσία, αλλά και από τυχαίο συμβάν.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξει δυναμική αντίδραση στο ενδεχόμενο που η Τουρκία προσπαθήσει να ανακόψει την εγκατάσταση συστημάτων που θα μείνουν μόνιμα στο σημείο».

Καταληκτικά ανέφερε ότι η Τουρκία είναι σε μειονεκτική θέση και θα προσπαθήσει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να μπει στο παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου.

«Πιστεύω ότι στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας πρέπει να εισέλθουν Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος για να αποτελέσουν στην Ανατολική Μεσόγειο τον πυρήνα σταθερότητας και αποτροπής των τουρκικών επιδιώξεων».

Σκηνικό έντασης
Σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμποδίζοντας το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo», να εκτελέσει εργασίες για τον αγωγό EastMed.

Και εάν τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ κινούνταν σ’ ένα αόριστο κλίμα απειλών και εκφοβισμών, με υπερβολές που άγγιζαν τα όρια των fakenews, ο τηλεοπτικός σταθμός «ΣΙΓΜΑ» στην Κύπρο, αποκάλυψε πως εντός της Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκονται τις τελευταίες ώρες τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, που εμποδίζουν την πρόσβαση του Nautical Geo στο σημείο των ερευνών.

Πληροφορίες αναφέρουν την παρουσία δυο φρεγατών και μίας κορβέτας, σύμφωνα με την παράνομη Navtex που εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες η Τουρκία για δήθεν ναυτικές ασκήσεις εντός της περιοχής, που θα εκτελούσε τις εργασίες του για τον αγωγό EastMed το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, εκ μέρους της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ.

«Πρόκειται για κανονική πειρατεία» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «ΣΙΓΜΑ» της Κύπρου.

Το Nautical Geo βρίσκεται αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Λάρνακας.

Με σκοπό να παρεμποδίσει τις μετρήσεις του Nautical Geo, επί της διαδρομής που θα ακολουθήσει ο αγωγός East Med στην κυπριακή ΑΟΖ, η Τουρκία προχώρησε την περασμένη Κυριακή σ’ έκδοση νέας παράνομης NAVTEX με την οποία δέσμευσε περιοχή, μέρος της οποίας επικαλύπτει εκείνη που πραγματοποιεί εργασίες το ερευνητικό σκάφος.

Η Τουρκία δέσμευσε παράνομα έως και την περασμένη Τρίτη 5 Οκτωβρίου τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή γι’ «ασκήσεις του τουρκικού στόλου» σύμφωνα με την NAVTEX, που δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία και τη νομιμότητα της υδρογραφικής υπηρεσίας Λάρνακας

Με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργεί η Άγκυρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στόχο έχει να τορπιλίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και αφετέρου, να επιβάλλει τους δικούς της παράνομους σχεδιασμούς και οριοθετήσεις.

Επίσης γίνεται εμφανής και αντιληπτός, ο εκνευρισμός και η ενόχληση της Τουρκίας για την πρόσφατη υπογραφή της ελληνογαλλικής αμυντικής συμφωνίας

Όπως αναφέρει το «ΣΙΓΜΑ» η Κυπριακή Δημοκρατία, παρακολουθεί εδώ και ημέρες τις τουρκικές κινήσεις, τις καταγράφει και αντιδρά με καταγγελίες δια της διπλωματικής οδού.

Το σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο διαμορφωνόταν και ήταν σ΄εξέλιξη την ώρα που χθες στην Άγκυρα πραγματοποιούνταν κεκλεισμένων των θυρών νέος γύρος διερευνητικές επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που διήρκησε χρονικά λιγότερο από δύο ώρες.

Δείτε το βίντεο:


loading...