Paramount Group: Το πιο προστατευμένο θωρακισμένο όχημα στην κατηγορία του



Η Paramount  της Νότιας Αφρικής ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε πρόσφατα νέα ειδική πανοπλία για το επόμενης γενιάς όχημα μάχης πεζικού Mbombe 4 (IFV), με αποτέλεσμα μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας που μπορούν να επιτευχθούν παγκοσμίως από ένα θωρακισμένο όχημα στην κατηγορία του. 

Σύμφωνα με τον Όμιλο Paramount, ο οποίος σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ειδικά για την τοπική παραγωγή εντός των χωρών πελατών και ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη απαίτηση των κυβερνήσεων για την ανάπτυξη των δικών τους αμυντικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, το Mbombe 4 ξεκίνησε για πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά το 2019. 

Ικανοποιώντας τις απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου, το Mbombe 4 ολοκλήρωσε με επιτυχία μια σειρά ακραίων δοκιμών με αρκετές ένοπλες δυνάμεις σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας εντολές από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μια συνεργασία με τον βιομηχανικό γίγαντα της Ινδίας, Bharat Forge για την παραγωγή στη χώρα της τοπικής παραλλαγής του, του Kalyani M4, για τον ινδικό στρατό.

Ήδη αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα προστατευμένα τεθωρακισμένα οχήματα στον κόσμο, η πρόσφατα δοκιμασμένη και πιστοποιημένη επιπλέον πανοπλία αυξάνει την προστασία του Mbombe 4 για να καλύψει όλες τις απειλές επιπέδου 3 στο πλαίσιο του NATO STANAG 4569, της συμφωνίας προτύπων του ΝΑΤΟ. 

Σχεδιασμένο για να μπορεί να αντικατασταθεί γρήγορα στο πεδίο, η επιπλέον πανοπλία παρέχει ένα ελαφρύ σύστημα θωράκισης που προσθέτει το μικρότερο δυνατό βάρος στο όχημα, παρέχοντας παράλληλα μέγιστη ασφάλεια έναντι βαλλιστικών απειλών πολλαπλών χτυπημάτων, θραυσμάτων κελύφους πυροβολικού και εκρήξεων IED κοντινής απόστασης. Είναι σημαντικό ότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τα ίδια πλήρη επίπεδα προστασίας για τον κινητήρα και το χώρο του κινητήρα, χωρίς να μειώνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος ψύξης του κινητήρα.

Το Mbombe 4 έλαβε την τελική του πιστοποίηση μετά την επιτυχή ολοκλήρωση μιας σειράς ανεξάρτητα πιστοποιημένων δοκιμών έκρηξης που σχεδιάστηκαν και εκτελέστηκαν από το τμήμα Επιστημών Εδάφους του Συμβουλίου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIR), του κορυφαίου και ανεξάρτητου επιστημονικού ερευνητικού φορέα της Νότιας Αφρικής. Στην περίπτωση του Mbombe 4, οι δοκιμές έκρηξης περιελάμβαναν δύο εκρήξεις TNT 10 κιλών κάτω από τους τροχούς και το κύτος, και μία δοκιμή πλευρικής έκρηξης 50 κιλών που πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 5 μέτρων, για την προσομοίωση ενός αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού (IED), που ισοδυναμεί με την πιστοποίηση ορυχείου και έκρηξης επιπέδου 4a και επιπέδου 4b STANAG.

Αυτή η εξέλιξη της ενισχυμένης επιπλέον πανοπλίας είναι η τελευταία μιας σειράς σημαντικών ανακοινώσεων σχετικά με τις εξαιρετικές επιδόσεις του Mbombe 4 και την κυκλοφορία του σε όλες τις χώρες στρατηγικούς εταίρους παγκοσμίως. 

Η τελευταία κατέστη δυνατή μέσω της 27χρονης ιστορίας του Ομίλου Paramount για την προώθηση της φορητής κατασκευής και της συνεργασίας στην καθιέρωση εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, η οποία προωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής δεξιοτήτων και την οικονομική ανάπτυξη. Το Mbombe 4 είναι το αποτέλεσμα «δεκαετιών πραγματικής εμπειρίας στο πεδίο της μάχης και της δέσμευσης της εταιρείας για διαρκή καινοτομία», δηλώνει ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Paramount Group, John Craig.

"Η παροχή επιβίωσης επόμενης γενιάς και η αποτελεσματικότητα της αποστολής αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του τμήματος συστημάτων εδάφους. Είμαστε αφοσιωμένοι στη συνεχή έρευνα και ανάπτυξη λύσεων υψηλής προσαρμογής για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων προκλήσεων ασφάλειας του 2021 και των επόμενων δεκαετιών. Αυτή είναι μια αποστολή επιτακτική ανάγκη για την επιχείρησή μας και μια αποστολή που έχει εξασφαλίσει σταθερή ανάπτυξη στις συνεργασίες μας σε όλο τον κόσμο». 

Τα βασικά χαρακτηριστικά του Mbombe 4 περιλαμβάνουν τεχνολογίες προστασίας από νάρκες επίπεδης επιφάνειας του Ομίλου Paramount και ξεχωριστό σχεδιασμό ράμπας πίσω πόρτας. Η ευκολία πρόσβασης που παρέχεται από την πίσω πόρτα εξασφαλίζει την ταχεία ανάπτυξη του πληρώματος ενώ το όχημα είναι στατικό ή εν κινήσει.

Το Mbombe 4 αποδίδει με τελική ταχύτητα 140km/hr, εμβέλεια λειτουργίας 800km και επωφελείται από ένα ανεξάρτητο σύστημα ανάρτησης, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται βέλτιστα στην αυξανόμενη ζήτηση για εξαιρετική προστασία με κινητικότητα. Το όχημα έχει μια «ενσωματωμένη» διαμόρφωση γραμμής κίνησης αυτοκινήτων, τοποθετώντας το τροφοδοτικό στο μπροστινό μέρος του οχήματος και κατά μήκος της κεντρικής του γραμμής, με αποτέλεσμα μεγαλύτερη απόδοση στη μεταφορά ισχύος από το τροφοδοτικό στους τροχούς. Η εν σειρά διαμόρφωση έχει πρόσθετα οφέλη, όπως ευκολία συντήρησης και χαμηλό θόρυβο στα διαμερίσματα του πληρώματος. 

Το Mbombe 4 προσφέρει μια μοναδική ομοιότητα εξαρτημάτων σε ολόκληρη την οικογένεια τεθωρακισμένων οχημάτων «Mbombe», γεγονός που μειώνει το κόστος που συνδέεται με την υποστήριξη, τις επισκευές και την εκπαίδευση. Τα οχήματα της Paramount Group είναι οικονομικά προσιτά και είναι εξίσου κατάλληλα για να εμπλακούν σε αντιτρομοκρατικές, συνοριακές περιπολίες, αντι-εξέγερση, εσωτερική ασφάλεια και ειρηνευτικές αποστολές.